Kotleba elvesztette parlamenti képviselői mandátumát, megszűnik a ĽSNS frakciója

2022. április 19. - 15:59 | Belföld

Marian Kotleba, az ĽSNS vezetője elvesztette parlamenti képviselői mandátumát, és ezzel az ĽSNS frakciója is megszűnik. 

Kotleba elvesztette parlamenti képviselői mandátumát, megszűnik a ĽSNS frakciója
Fotó: TASR

Erről a közösségi oldalán tájékoztatott Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke, aki Boris Kollár (Sme rodina) házelnököt helyettesítve aláírta az erről szóló döntést.

Grendel elmondta: Kotleba az Alkotmány értelmében szándékos bűncselekmény elkövetése miatt veszítette el mandátumát. „Amíg a helyettese le nem teszi az esküt, az ĽSNS frakciója nem rendelkezik a törvény által előírt létszámmal, amely a frakció további működését biztosítaná. Kotleba kollégái független képviselőként folytatják” – állapította meg a parlament alelnöke.

A parlament weboldalán közzétett döntés szerint kedden érkezett a parlamentbe az értesítés, mely szerint a Legfelsőbb Bíróság Marian Kotleba ügyében meghozott április 5-i döntése jogerős. A döntés szövegében az áll, hogy az a képviselő, akit szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt ítélnek el, az ítélet jogerőssé válása napján, az alkotmány értelmében elveszíti mandátumát. „Tehát Marian Kotleba parlamenti képviselő mandátuma 2022. április 5-ével lejárt.”

Kotleba távozása következtében az ĽSNS frakciójának létszáma hétre csökken, ami nem elegendő egy frakció működéséhez. A parlament szabályzatának értelmében egy frakciónak legalább nyolctagúnak kell lennie.

Kotlebát Slavěna Vorobelová fogja váltani, aki a TASR-rel azt közölte, hogy élni fog képviselői mandátumával, de egyelőre szerinte nem biztos, hogy belép az ĽSNS régi-új frakciójába. Hozzátette: ez a tárgyalásoktól függ.

Mint ismert, a Legfelsőbb Bíróság Kotlebát jogerősen hat hónap feltételes szabadságvesztésre ítélte, másfél évre felfüggesztve, az 1488 euró értékű csekkek miatt, elnyomó eszmékkel való szimpatizálásért.


(TASR)