Kotleba megváltoztatta pártjának a nevét - a belügyminisztérium rá is bólintott

2019. november 20. - 15:08 | Belföld

Bejegyezte a belügyminisztérium Marian Kotleba pártjának új nevét, az ĽSNS így Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko néven indulhat a választáson. A TASR-t erről a belügyminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta, az indoklás szerint a párt neve nem tartalmazza hivatalos képviselőjének a nevét, amit tilt a pártokról szóló törvény.

Kotleba megváltoztatta pártjának a nevét - a belügyminisztérium rá is bólintott
Fotó: TASR

„A Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko elnevezésben nem szerepel a párt hivatalos képviselőjének vezetékneve vagy keresztneve. A névváltoztatás elfogadásakor Marian Kotleba és Rastislav Schlosár volt a párt hivatalos képviselője. Mivel az ő nevük nem szerepel a párt elnevezésében, nem volt törvényes ok a bejegyzés visszautasítására” - szögezte le a belügyminisztérium. Az indoklás szerint a párt nevében szereplő Kotlebovci (Kotlebáék) nem azonos a párt hivatalos képviselőjének nevével.

Andrej Danko (SNS) házelnök keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, egyes pártok megpróbálják megkerülni a törvényt, és nem biztos, hogy a belügyminisztérium elfogadja a Kotlebovci – ĽSNS névváltoztatást, ebben az esetben pedig az ĽSNS nem indulhatna a választáson.

„Mivel már tart a kampány és nincs lehetőség további névváltoztatásra, a törvény pedig csak egyetlen szankciót ismer ilyen esetre, kíváncsi vagyok, lesz-e mersze a belügyminisztériumnak ellenőrizni Kotlebáék pártját” - jelentette ki a házelnök.


TASR

Címkék: Marian Kotleba, LSNS