Kotleba mossa kezeit: Nem tudta, hogy egy rasszista gyökeret juttatott a parlamentbe?

2016. március 11. - 12:34 | Belföld

Legalábbis ezt állítja. Azt viszont tudta, hogy feltételesen van szabadlábon.

Kotleba mossa kezeit: Nem tudta, hogy egy rasszista gyökeret juttatott a parlamentbe?
Marián Kotleba (Fotó: TASR)

Marián Kotleba a képviselői igazolásának átvételét követően a sajtó előtt állította, nem tudott róla, hogy az egyik jelöltje, aki az ĽSNS listáján a parlamentbe jutott, garázdaság és testi sértés vádjával ül a bíróság előtt.

Andrej Medvecký ma lemondott képviselői mandátumáról, még azelőtt, hogy átvette volna az arról szóló igazolást. Ha elítélik, egyébként sem maradhatott volna képviselő.

Kotleba elárulta, hogy arról viszont tudott, hogy a fickó ittas vezetésért feltételesen van szabadlábon. "Nem igazán helyeseltem, hogy feltételesen van, de hát a parlamentben is ült már néhány képviselő különböző túlkapásokkal" - szögezte le, hozzátéve, hogy nem számított rá, hogy más is hitelteleníti a jelöltjét.


Andrej Medveckýt unokatestvérével együtt rasszista indíttatású testi sértés és garázdaság miatt helyeztek vád alá, a Námesztovói Járásbíróság azonban csütörtökön egy tanú távolmaradása miatt elnapolta a perüket. A vádlott képviselő a Marián Kotleba vezette ĽSNS zsolnai kerületi szervezetét vezeti. Medvecký és unokatestvére a vád szerint súlyosan megvert egy Dominikai Köztársaságból származó, fekete bőrű sértettet. Szemtanúk szerint a támadás rasszista indíttatásból történt, amit olyan kijelentésekkel támasztanak alá, minthogy amikor a sértett már a földön feküdt, azt kiabálták a támadók, hogy "te néger, rúgjátok szét a négert, fekete f_sz".


Kotleba elmondta, hogy hívő embernek tartja magát, aki "próbál keresztény életet élni". "Ugyanakkor senki sem hibátlan közülünk, és ilyen az én viszonyom az egyházzal is" - fogalmazott.

Mielőtt képviselő lesz, fel kell esküdnie az Alkotmányra, mely azonban tartalmaz egy olyan passzust is, miszerint az európai alapelvek előnyt élveznek a szlovákokkal szemben, amit ő maga hosszú ideje bírál. "Ez nem jelent akadályt" - jelentette ki a vonatkozó kérdésre, hogy leteszi-e ennek ellenére a képviselői esküt. Hangsúlyozta, hogy a pártja igyekezni fog az Alkotmánynak megfelelően cselekedni.

TASR/para