Kotleba náci adományának ügye nem csitul a bíróságon

2020. június 8. - 15:47 | Belföld

Marian Kotleba, az ĽSNS elnökének vitatott - náci szimbólumokat tartalmazó - csekkjei ügyében hétfőn tanúvallomást tett a bíróságon az egyik megajándékozott házaspár.

Kotleba náci adományának ügye nem csitul a bíróságon

A csekkek átadásának körülményeire már pontosan nem emlékeznek. Az egyik tanú, Marián Koleň azt vallotta, hogy a rendezvényen az első Szlovák Köztársaság, vagyis a második világháborús szlovák állam megalakulását ünnepelték.

„A tanúk elmondták, hogy a pénzadomány nagy segítség volt a számukra” – mutatott rá Kotleba, aki szerint ez is bizonyítja az akció karitatív jellegét. Hozzátette: az adományokat a szlovák államiságról való megemlékezés napján adták át. „Minden nemzet megünnepli a saját államiságát” – jegyezte meg az ĽSNS elnöke.

„Nem éreztük úgy, hogy ott valami rossz történt volna” – mondta a másik tanú, Silvia Koleňová. Az 1488 euróból autót vásárolt a fogyatékkal élő gyerekei szállítására.

Hétfő délelőtt Kotleba elfogultság miatt emelt kifogást Ružena Sabová, a Specializált Büntetőbíróság bírónője ellen. Utóbbi a panaszt elvetette. Kotleba a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

Tomáš Honz ügyész szerint az ĽSNS elnöke 2017-ben követett el bűncselekményt, amikor egy nyilvános rendezvényen három családnak 1488 euróról szóló jelképes csekkeket nyújtott át. Az ügyész és több, a bíróság által meghallgatott szakértő szerint az 1488-as szám neonáci jelkép.

Ahogy arról már korábban is írtunk, a 14-es és a 88-as számok a neonáci szimbolika részét képezik. A kódok között a 14 egy David Lane nevezetű amerikai fajvédő egyik írására utal, amelynek egyik, az angol eredetiben 14 szóból álló mondata így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-ban a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler.

TASR/para

Címkék: Marian Kotleba, 1488