Kotleba pátyolgatására, az MKÖ és a Za ľudí ekézésére használja ki a városi lapot az ĽSNS-es rimaszombati polgármester!

2020. február 5. - 11:03 | Belföld

Jozef Šimko praktikáira a Transparency International szlovákiai szervezete hívta fel a figyelmet a Facebookon. 

Kotleba pátyolgatására, az MKÖ és a Za ľudí ekézésére használja ki a városi lapot az ĽSNS-es rimaszombati polgármester!
Jozef Šimko (Archív felvétel)

Šimko az ĽSNS listáján indul a parlamenti választásokon, a Gömöri Hírlap című városi lapot pedig a civil szervezet szerint kampánycélokra használja fel. Ez persze nyilván nem egyedüli eset, a lap januári számában viszont inkompetencia és elfogultság címén úgy kritizálja a városi képviselőket, köztük azokat, akik a Magyar Közösségi Összefogás és a Za ľudí listáin indulnak a választásokon, hogy az érintettek nem kaptak válaszadási lehetőséget.

Šimko közben azt közli, hogy a bírált "képviselők többsége nem elég felkészült, és nem él a professzionális, szakmai érvelés lehetőségével".

"A lap emellett olyan szinten foglalkozik az aktuálpolitikai történésekkel, mint azt egyetlen Szlovákiában kiadott városi lap sem teszi" - jegyzi meg a Transparency International. A polgármesteri cikk mellett az újság például azért bírált bizonyos képviselőket, mert látogatást tettek Spišský Hrhov (Lőcsei járás) település polgármesterénél, Vladimír Ledeckýnél, aki egyébiránt a Za ľudí párt egyik alapítója.

A "Margóra" című rovatban a lap kritizálja az ellenzéki képviselőket azért is, mert Marian Kotlebával szemben foglalnak állást.

A vezércikkben ugyancsak Kotleba védelmében, és az ellenzék kritizálására hangzanak el mondatok:
"...minden demokrata alapvető kötelessége lenne, hogy tiszteletben tartsa a Legfelső Bíróság döntését azzal kapcsolatban, hogy ők nem fasiszta párt. Egy kalap alá venni az összes ĽSNS-szimpatizánst és fasisztának nevezni őket, az többszázezer ember megsértése, csak mert Kotlebát választották és választani is fogják."
"...Kotleba pártjának összes jelöltjét fasisztának bélyegzik és elfelejtik, hogy nekik is vannak képviselőjelöltjeik Kiska pártjának színeiben, amely szoros kapcsolatban van a Progresszív Szlovákiával. A párttal, amely hajlik arra, hogy legalizálja a homoszexuális kapcsolatokat, a homoszexuálisok örökbefogadási jogát vagy az illegális migrációt, és Truban elnök egyenes kapcsolatban van a drogfogyasztással."
"...könnyű bebizonyítani, ha valaki nem azonosul a fasizmus ideológiájával, de kigyógyulni a homoszexuális hajlamból és a drogfüggésből kicsivel nagyobb erőfeszítést fog igényelni..."

A Gömöri Hírap 9 ezer rimaszombati háztartásba jut el ingyen. A lap a Transparerncy International 2018-as értékelésében a második legrosszabb volt, mivel leginkább a városi propagandát terjesztette. Maga Rimaszombat városa egy 100 várost tartalmazó listán a 95. helyet foglalta el.

(SME/parameter)