Kotleba szájmaszk nélkül ment a köztévé adásába, és képtelenek voltak fellépni ellene

2020. szeptember 28. - 07:40 | Belföld

Vasárnap Marian Kotleba is a vendége volt az RTVS 5 perc múlva 12 című politikai vitaműsorának. Az ĽSNS elnöke viszont nem volt hajlandó maszkot viselni, hiába szólította fel erre a moderátor, Marek Makara többször is.

Kotleba szájmaszk nélkül ment a köztévé adásába, és képtelenek voltak fellépni ellene
Marian Kotleba és az 5 perc múlva 12 c. műsor (Fotó: Denník N)

"Szerkesztő úr, feleslegesen ne erőltessük ezt! - reagált Kotleba a moderátor kérésére - itt van két erős politikai párt képviselője, akiknek a saját 150 fős esküvőjén senki nem viselt maszkot. Ne játszunk el a kamerák előtt egy szerepet, miközben a valóságban pedig mások vagyunk."

Makara erre azt mondta: "Az RTVS-nek van egy belső szabályzata a vitaműsoroknál. Ha ezt ön nem fogadja el, azt csak a nézők előtt szerettük volna tisztázni."

A műsor további vendégei Jana Bittó Cigániková (SaS) és Michal Šipoš (OĽaNO) voltak. Ők maguk is tiltakoztak, de ennek sem lett eredménye.

"Nincs ínyemre a partizánkodás. A szakembereket respektálni kell, gondoljunk erről az egészről bármit is. A szájmaszk csak segíthet, ártani biztos nem árt" - fogalmazott Cigániková, hozzátette, hogy olyankor, amikor rekordokat dönt a napi fertőzésszám Szlovákiában, felelőtlen dolog ilyen példát mutatni. "Nem a fiatalokkal, hanem az idősekkel szemben, akik egyébiránt nagy részét képezik Kotleba úr választóinak, tehát ettől akár tarthatna is" - fűzte hozzá.

A Denník N közlése szerint az audiovizuális műsorok felvétele kivételt képez a szájmaszkviselet kötelezettsége alól, az RTVS viszont bevezette ezt a szabályt saját műsorainál.

Makara ezt azzal magyarázza, hogy a jogszabályok keretein kívül is be akartak tölteni egy bizonyos népművelési funkciót.

"Tartok tőle, hogy ha kiküldjük őt az adásból az RTVS belső szabályzatának megsértése miatt, azzal csak áldozatot csináltunk volna belőle, amivel hozzájárulunk a népszerűségi mutatói növekedéséhez" - reagált a műsorvezető, kiemelve, hogy a stúdióban betartották a kétméteres távolságot egymástól.

Az RTVS délután kiadott egy állásfoglalást, melyben elnézést kértek a nézőktől, valamint elhatárolódtak Kotleba cselekedetétől. Andrea Pivarčiová szóvivő közölte, hogy már adás előtt is több munkatársuk megkérte Kotlebát a szájmaszk felvételére, de nem volt hajlandó ennek eleget tenni. Emiatt viszont szigorítanak a belső szabályzatukon.

"Az RTVS úgy döntött, hogy mostantól a meghívónkon szerepelni fog, hogy a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatos belső előírásaink betartásának elutasítása esetén nem tesszük lehetővé az adásban való megjelenést" - fogalmazott a szóvivő.

(Denník N)