Kotleba szerint ő lehet az első politikus, akit bíróság elé állítanak, mert segít a családokon

2018. július 30. - 14:37 | Belföld

Művileg konstruált bohózatnak nevezte Marián Kotleba, hogy az ügyészség vádemelési javaslatot nyújtott be ellene szabadságjogok elnyomását támogató mozgalom propagálásáért.

Kotleba szerint ő lehet az első politikus, akit bíróság elé állítanak, mert segít a családokon
Marián Kotleba (Fotó: TASR)

Az ügy előzménye, hogy Kotleba 2017-ben, Besztercebányán, az egyik iskola dísztermében, körülbelül 400 meghívott vendég előtt, a szélsőségesek számszimbolikáján alapuló pénzösszeget adott át három jelenlévő családnak. Mindegyik csekket 1488 eurós összegre állították ki.

Ebben a 14-es szám David Lane jobboldali szélsőséges terrorista 14 szavára utal: "We must secure the existence of our people and a future for white children", ami magyarul azt jelenti: „biztosítanunk kell fajunk fennmaradását, és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-as számban a 8-as az ábécé 8. betűjére utal, amely a „H”. A „HH” a "Heil Hitler!" náci köszöntés rövidített alakja.

„A (neo)náci, illetve szélsőséges szimbólumok nyilvános használatával szimpátiáját fejezte ki a rasszista és náci ideológia iránt, amely az alapvető jogok és a személyi szabadság elnyomására irányul, és amely a faji, illetve etnikai alapú gyűlöletet hirdeti” – jegyezte meg korábban Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészség szóvivője.

Marián Kotleba, az ĽSNS elnöke hétfőn reagált a cselekményre, és kijelentette, hogy ha a Specializált Büntető Bíróság helyt ad a vádemelési javaslatnak, akkor

"az első politikus leszek, akit nem azért állítanak bíróság elé, mert szétlopta volna a közvagyont, és ezzel elveszi az emberek pénzét, hanem mert ad nekik".

Abszurdnak tartja ezt a helyzetet, egyszersmind bízik abban, hogy ha bíróság elé kerül az ügy, akkor felmentik.

Rastislav Schlosár (ĽSNS), a parlament alkotmányjogi bizottságának tagja kijelentette, hogy egyetlen törvény vagy kötelező érvényű jogi előírás sem létezik, mely tiltaná a pénzadományt természetes személyeknek, és úgy véli, hogy nem számít a konkrét összeg. "Semmi esetre sem lehet szó bűntényről, de még csak szabálysértésről sem. A Speciális Ügyészség és a NAKA politikai rendőrsége részéről nincsen is szó másról, mint a paragrafusok politikailag történő elferdítéséről. Ez nem az igazságon vagy a jogon, hanem a félrebeszélésen alapszik" - szögezte le.

Az ĽSNS mindent meg kíván tenni azért, hogy főnöküket felmentsék.

(TASR)