Kotleba talán lemond még a képviselői mandátumáról is

2017. november 6. - 09:48 | Belföld

Miután kudarcot vallott a megyei elnöki posztért folytatott harcban, elképzelhető, hogy képviselőként sem foglalja el helyét az önkormányzatban.

Kotleba talán lemond még a képviselői mandátumáról is
Fotó: TASR

Az általa vezetett ĽSNS teljesen csődöt mondott a hétvégi választásokon. Marián Kotlebát csúnyán elkalapálta a független Jan Lunter, aki több mint kétszer annyi szavazatot szerzett Besztercebánya megyében, miközben második embere, Milan Uhrík is jócskán alulmaradt Nyitrán.

Kotleba és Uhrík is azonban bejutott képviselőként a megyei testületbe, elképzelhető azonban, hogy a pártelnök lemond erről. Egyedüli ĽSNS-képviselőként a megyén legfeljebb hangoskodni tudna, mert bizonyára a többség minden javaslatát leszavazná. "Mérlegelek minden lehetőséget, ma még sok minden nyitott" - válaszolta újságírók kérdésére vasárnap. Állítása szerint a végleges döntés a megyei önkormányzat alakuló ülésén születhet majd meg.

Kotlebát képviselőként 6737 személy karikázta, ezzel a kilencedik lett a listán a képviselők között. Megyeelnökként 47 502 szavazatot kapott, ami jócskán elmarad a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest. Akkor ugyanis 71 397-en voksoltak rá. Szavazóinak harmadát tehát elveszítette.

Ha Kotleba végül valóban lemond mandátumáról, akkor az kerülhet a helyére, aki a körzetében a legtöbb voksot kapta a vonal alatt. Ő pedig nem más, mint a független Katarína Belicová.

(SME/TASR)