Kotleba védelmébe vette embereit, szerinte a rendőrök támadták meg őket

2021. július 7. - 13:44 | Belföld

„Peter Krupa (ĽSNS) parlamenti képviselőt és párttársát, Marcel Urbant kedden törvényellenesen vették őrizetbe a Horné Srnie szlovák-cseh határátkelőnél. Mindkettőjüket megtámadták a rendőrök, amely során Krupa zúzódást szenvedett a karján, és kórházi ellátásra szorult – nyilatkozta szerdán a Besztercebányán tartott sajtótájékoztatóján Marian Kotleba, a ĽSNS elnöke.

Kotleba védelmébe vette embereit, szerinte a rendőrök támadták meg őket
Fotó: TASR

Nyomatékosította, hogy az őrizetbe vételük törvényellenes volt. Állítása szerint Krupát és Urbant több mint öt órán keresztül tartották fogva teljesen indokolatlanul, bilincsben voltak, majd végül meggyanúsítás nélkül szabadon engedték őket. Kotlebáék jelenleg videofelvételeket gyűjtenek, hogy bizonyítani tudják, mi is történt pontosan az incidens során.

„A lezárt határátkelő miatt az embereknek 150 kilométeres kerülőt kell tenniük, ha el akarnak jutni munkába vagy a családtagjaikhoz. Nemcsak az állami utat zárták le, hanem a községhez tartozót is, amiről a polgármester nem is tudott. A felbőszült lakosok önerőből akarták eltüntetni a barikádokat, és ebben akart nekik segíteni a parlamenti képviselő és a pártunk egy tagja anélkül, hogy valami törvényellenes történt volna, hogy ők támadták volna meg a rendőröket” – mondta Kotleba.

A rendőrség kedden arról tájékoztatott, hogy a parlamenti képviselőt azt követően vették őrizetbe, hogy a határátkelőnél tartott tüntetés során rátámadt a rendőrökre, egyikük pedig könnyebb sérülést szenvedett a karján. Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány felszólította az embereket, hogy tartsák tiszteletben a rendőrök utasításait és ne szítsanak felesleges összetűzéseket.

Több határátkelőnél volt kedden kisebb-nagyobb tiltakozó megmozdulás. A résztvevők azt nehezményezték, hogy néhány átkelőt - köztük a Horné Srnie - Brumov-Bylnice közöttit is - ideiglenesen lezártak.


TASR/para