Kotleba vérebéből a vrútky-i tragédia is előhozta a rasszista álhírterjesztőt!

2020. június 13. - 07:43 | Belföld

Milan Mazureket az előző válaztási ciklus végén egy rádióban elhangzott rasszista szavai okán ítélték el, és zárták ki a parlamentből. Most ugyan bújtatva, de ismét előjött belőle a rasszista.

Kotleba vérebéből a vrútky-i tragédia is előhozta a rasszista álhírterjesztőt!
Fotó: TASR

Az ĽSNS képviselője, aki a februári választások után ismét visszakerült a parlamentbe, azt kezdte terjeszteni róla, hogy roma, noha a "diszkriminált" kisebbség kifejezést használta. Bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy "hétfőn hat késszúrással ölt meg egy férfi egy 90 éves nénit Muráň községben, miközben a támadó a személyleírása alapján ehhez a "diszkriminált" kisebbséghez tartozik, most pedig a "diszkriminált" kisebbség újabb tagja beront egy iskolába és eszeveszetten késel."

Mazurek arra is utalt, hogy az olyan "okostojásoknak", mint Peter Pollák (az OĽaNO EP-képviselője) vagy Irena Biháriová (a PS elnöke, az Emberek a rasszizmus ellen szervezet alapítója), akik maguk is romák, végre felelősséget kellene vállalniuk a közösségük tagjai által elkövetett bűncselekményekért, és abba kéne hagyniuk a szájalást a rasszizmusról és a diszkriminációról.

Végül arra biztatta az embereket, hogy váltsanak ki fegyvertartási engedélyt, mivel az állam nem képes megvédeni őket.

Itt a teljes bejegyzés:

A rendőrség nem sokkal később részletesebb információt is közölt a támadóról, Ivan Č.-ről, megelőzendő az esetleges gyűlöletkeltést, vagy további támadásokat. "Ennek a bejegyzésnek a közzétételét közérdeknek tartjuk, mivel tömegesen terjednek a félrevezető információk, melyek egyetlen célja a gyűlöletkeltés, aminek egy meghatározott társadalmi csoport elleni agresszív támadás lehetne a következménye, ezt azonban a proaktív hozzáállással szeretnénk megelőzni" - közölték.

Rámutattak, hogy pár órával a tragédia után a Spravodajstvo INE (másfajta híradás) nevű oldal kezdte terjeszteni a részleteket az elkövető kilétéről, hivatkozva egy másik oldalra, ám rövid időn belül sokan megosztották és sokan reagáltak a bejegyzésre.

Éppen ezért emlékeztettek arra, hogy a vrútky-i iskolai késelés elkövetője nem roma származású. Közölték róla a vezető média által is már korábban nyilvánosságra hozott információt, miszerint egy évvel korábban, pontosabban tavaly decemberben egy vonaton fenyegetőzött egy késsel, ami miatt veszélyes fenyegetés ügyében eljárás is indult ellene. Emlékeztettek, hogy kihallgatásakor nyugodt, kiegyensúlyozott volt, nem viselkedett agresszívan - a rendőröknek megadta magát, és a kihallgatásánál együttműködött. Mindemellett csak egy 10 eurós büntetése volt, amelyet azért kapott, mert az állomás várótermében cigizett.

A sokak által terjesztett bejegyzés kapcsán pedig kifejtették, hogy az abban foglalt állítások közül tehát nem igaz, hogy:

  • az iskolában roma késelt volna,
  • aki ráadásul évek óta ezt csinálja,
  • továbbá drogos,
  • a rendőrség pedig ezt tudta,
  • mégis eltitkolta,
  • és mindig mindent elnéztek neki, mert roma,
  • miközben a média nem akarja elárulni, ki gyilkolt.
Kapcsolódó cikkek:

(Denník N/parameter)