Kotlebáék egy romatelepen "ünnepelték meg", hogy Žilinka nem oszlatja fel a pártjukat – az orosz hadsereg szimbólumává váló Z betű is előkerült

2022. augusztus 12. - 12:18 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész semmi okát nem látja annak, hogy indítványozzák a ĽSNS párt feloszlatását. A Főügyészség szerint a párt nem rendelkezik reális potenciállal és lehetőséggel arra, hogy a demokráciát veszélyeztető politikai változásokat hozzon. Kotlebáék egy romatelepen „ünnepelték meg” a sikerüket – írja a Topky.

Žilinka szerint az okok a párt feloszlatására idejét múltak, ezzel viszont több szervezet sem ért egyet. Mária Kolíková igazságügyi miniszter például azt kérte, hogy a Főügyészség hozza nyilvánosságra az elemzést, amely alapján erre a konklúzióra jutott. Mint mondja, az ismertetett okok alapján, hogy miért nincs szükség jogi lépésekre, ugyanúgy elképzelhetőnek tartaná azoknak az okoknak a felsorolását is, amelyek alapján mégis szükség lenne jogi lépésekre ebben az ügyben.

Žilinka erre úgy reagált, hogy a Főügyészség világos és érthető magyarázatot adott. „A főügyész döntését elősegítő belső anyagok és állásfoglalások nem nyilvánosak, az alapvető okokról pedig, hogy miért nem indítványozta a párt feloszlatását, a nyilvánosság már megfelelő tájékoztatást kapott ” – szögezte le Dalibor Skladan szóvivő.

Hozzátette, hogy Maroš Žilinka főügyész a döntés meghozatalakor nem hagyta magát befolyásolni a politikai pártok érdekeitől, és nem engedett a nyilvánosság vagy a média nyomásának. „Úgy, mint mindig, ebben az esetben is a törvény volt számára az egyetlen imperatívusz” – fűzte hozzá a szóvivő.

Kotlebáék a számukra jó hírt úgy „ünnepelték meg”, hogy kirándultak egyet Štefanov község (Senicai járás) romatelepére. Állításuk szerint „üdvözölni mentek a telep lakóit”. Martin Beluský szerint a lakosok hívták meg őket, akik a roma polgártársaikkal kapcsolatos problémák miatt kértek támogatást.

A Kotleba-szimpatizánsok a párt címerével és zászlóival díszített furgonokkal és autókkal érkeztek meg a romatelepre. A Naše Slovensko nevű Facebook-oldal osztotta meg a kirándulásról, valamint a párt kedvelt jelképeikről készült fotókat. Az egyiken például egy személy látható zöld trikóban, a hátán egy Z betűvel, ami köztudottan orosz jelképpé vált az ukrajnai háború kitörése óta.


(topky.sk)