Kotlebáék hátán másztak be a parlamentbe, de most faképnél hagyják őket az abortuszellenes keresztények

2020. május 27. - 11:50 | Belföld

Tomáš Taraba, Štefan és Filip Kuffa kilép az ĽSNS parlamenti frakciójából. Ők a keresztény értékeket valló KDŽP jelöltjeként szerepeltek a Marián Kotleba vezette párt listáján, a parlamentben viszont értékplatformot alakítottak a Smer néhány képviselőjével.

Kotlebáék hátán másztak be a parlamentbe, de most faképnél hagyják őket az abortuszellenes keresztények
Tomáš Taraba (Fotó: TASR)

Éppen emiatt bírálta őket az ĽSNS-ből Milan Mazurek, akit az előző választási ciklus miatt rasszista kijelentése miatt ítélt el a bíróság, és amiatt kellett távoznia a parlamentből, februárban viszont újra bejutott.

Tomáš Taraba, a KDŽP elnöke közölte, hogy nem azért távoznak a frakcióból, hogy önállóan propagálják pártjukat, hanem Mazurek nyilvánosan megfogalmazott kritikája miatt.

Taraba kritizálta sajtótájékoztatóján Anna Záborskát, az OĽaNO képviselőjét is, aki szerinte az ígéretével ellentétben cserben hagyta a választóit, mert nem működik együtt a KDŽP képviselőivel. Ismert, hogy Záborská és néhány másik konzervatív OĽaNO-képviselői is az abortusztörvény szigorítása mellett áll, de nem csatlakoztak Tarabáék platformjához.

A KDŽP fő célkitűzése éppen a mesterséges terhességmegszakítás betiltása. Képviselőjük, Štefan Kuffa 2012-ben az OĽaNO listáján jutott be a parlamentbe, és akkoriban tett olyan kijelentést is, hogy azokat a nőket, akik megszakítják terhességüket, 5-től 12 évig börtönbe kellene küldeni.

(Denník N/TASR)

Címkék: LSNS, KDŽP, abortusz