Kotlebáék kijátszanák a pártokról szóló törvényt

2019. október 30. - 13:09 | Belföld

A jogszabály egy módosítás után tartalmazza, hogy a pártok megnevezésében vagy rövidítésében nem szerepelhet a párt statutáriusának vagy előkészítő bizottsága tagjának a neve. Márpedig az ĽSNS és a Sme rodina hivatalos megnevezésében is ott van.

Kotlebáék kijátszanák a pártokról szóló törvényt
Marian Kotleba (Fotó: TASR)

Ennek leginkább abban van jelentősége, hogy a szavazólapok a pártok teljes hivatalos nevét tartalmazzák, a választóknak így nem kell spekulálniuk, hogy egy neves személyiségre épülő pártformáció melyik lehet. A Sme rodinát hivatalosan Sme rodina - Boris Kollárként jegyzik, míg Marian Kotleba pártjának megnevezése Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko.

A törvény értelmében ezen változtatniuk kell, de míg a Sme rodina nem tervezi a jelek szerint megkerülni a jogszabályt, addig Kotlebáék igen.

Peter Pčolinský, a Sme rodina parlamenti frakcióvezetője közölte, hogy pártjukat a jövőben pusztán Sme rodinának fogják hívni.

Más a helyzet az ĽSNS-nél, amely a "Kotleba" nevet "Kotlebovcira" (Kotlebáék) cseréli, amint azt Martin Beluský frakcióvezető-helyettes elárulta.

A törvény megszabja a párttagok kötelező létszámát is, amivel az volna a cél, hogy ne lehessen egy-egy párt megvásárlásával egy minimozgalmat létrehozni, mint azt például tette Igor Matovič, de Boris Kollár is.

(TASR)