Kotlebáék megint balhéztak, de a koalíció ennek ellenére sikerrel járt és meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet!

2020. december 28. - 14:31 | Belföld

Az egyik OĽaNO képviselő szerint az ĽSNS képviselői jól ellátták a koronavírusos képviselők elkülönítésére szolgáló fólia baját. A parlament ennek ellenére, egy kis késéssel, de megszavazta az alkotmánytörvény módosítását.

Kotlebáék megint balhéztak, de a koalíció ennek ellenére sikerrel járt és meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet!
Fotó: TASR

14 órától kellett volna szavazni a parlament rendkívüli ülésén, melyen a veszélyhelyzet meghosszabbítását lehetővé tévő alkotmánymódosítást tárgyalták, és amelyen a tiszti főorvos rendeletének köszönhetően koronavírus-fertőzésük vagy egy fertőzöttel való kontaktusuk miatt elrendelt karanténjuk ellenére részt vehetnek bizonyos képviselők, de erre még egy kicsit várni kell.

Andrej Stančík OĽaNO-képviselő azonban nem sokkal korábban feltöltött egy képet a parlamentből a fertőzött képviselők elkülönítésére szolgáló fóliáról, melyet állítása szerint a Marian Kotleba vezette ĽSNS képviselői átszakítottak.

A tiszti főorvos által kiadott rendeletet egyébként élesen bírálta Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke, aki figyelmeztette a fertőzött vagy a karanténjukat megszakító képviselőket, hogy ha részt vesznek az ülésen, azzal bűncselekményt követnek el.

Nem tartotta ezt az ideális megoldásnak Jana Bittó Cigániková (SaS) sem, aki szerint viszont az állam, a kormány és a parlament működése nem állhat le. Ő, valamint az intézkedéssel szintén kritikus hangnemet megütő Miroslav Kollár (Za ľudí) ugyancsak amellett foglalt állást, hogy már rég, az első hullám tapasztalatai után be kellett volna vezetni az elektronikus szavazás lehetőségét a parlamentben.

Cigániková azonban leszögezte, hogy az egészségügyi dolgozók ennél sokkal rizikósabb körülmények között dolgoznak. "Mindent meg kell tennünk, hogy ne fertőződjünk meg, a pozitív kollégákat ezért külön padokba különítjük el, jómagam pedig szájmaszkot és légzésvédő maszkot is viselni fogok, elmentem tesztre is" - mondta, hozzátéve, hogy hat képviselő számára alakítottak ki helyet, de nem tudni, mindegyikük eljön-e.

A Smer mellett végül a Hlas-SD képviselői sem vettek részt a szavazáson.

A parlament ennek ellenére megszavazta a veszélyhelyzet további 40 nappal történő meghosszabbítását lehetővé tévő alkotmánytörvény-módosítást. 94 jelenlévő képviselőből 91 támogatta. Egy ellene volt, egy tartózkodott, egy pedig nem szavazott.

Az alkotmánytörvény értelmében a kormány újabb 40 nappal meghosszabbíthatja a december 29-én lejáró veszélyhelyzetet, de azt a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

(TASR/Denník N/TVnoviny.sk)