Kotlebáék vallásgyalázás ürügyével akarják betiltani a fasizmustól elrettentő színdarabot

2017. február 15. - 07:56 | Belföld

Az egyre inkább terjedő fasizmus és szélsőséges nézetek ösztönözték arra a Szlovák Nemzeti Színház rendezőit, hogy színpadra állítsanak egy színdarabot, amellyel felnyithatják a fiatalok szemét.

Kotlebáék vallásgyalázás ürügyével akarják betiltani a fasizmustól elrettentő színdarabot
Fotó: cas.sk

A Natalka című színdarab egy kétéves roma származású kislány története, akinek otthonát a neonácik felgyújtották, a kislány pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett. A darabban szepet kapott Bárdos Judit és Marek Koleno is.

Az előadás azért ütötte ki Kotlebáéknál a biztosítékot, mert a színdarab egyik kellékén egy horogkereszt szerepel Szűz Mária szobra mellett. A ĽSNS párt két képviselője, a korábban Jozef Tisót dicsőítő Igor Cagáň és Anton Čulen korábbi ombudsman-jelölt ezért feljelentette a társulatot a rendezőkkel együtt, holott valójában nem is látták a darabot.

A képviselők azt akarják elérni, hogy a színdarabot betiltsák – azt állítják, hogy a rendezők és a színészek ezzel túllépték a tisztesség határait.

A darabot eddig elsősorban iskolákban adták elő a Pozsonyi kerületben. Az egyik színész, Marek Koleno a Nový časnak úgy nyilatkozott, nagyon sajnálják, hogy a darabot a vallás meggyalázásával kapcsolják össze, holott egészen más üzenetet sugall.

A Szlovák Nemzeti Színház igazgatója, Roman Polák úgy látja, meg akarják félemlíteni az iskolákat és a pedagógusokat, hogy ne hívják meg az intézménybe a társulatot és a színdarab üzenete ne jusson el a fiatalokhoz. Hasonlóan vélekedik a helyzetről Marek Maďarič kulturális miniszter is, aki abszurd provokációnak tartja a ĽSNS képviselőinek húzását.

Ján Kanaba ügyvéd szerint Kotlebáék nem tudnak különbséget tenni a való élet és a színdarab közt, hiszen a vádak alapján szinte az összes háborús filmet be lehetne tiltani.

Cirkusz az iskolában

Hétfőn délelőtt az egyik pozsonyi gimnáziumban adták elő a színdarabot, amikor az intézményben megjelent Marian Kotleba pártjának két képviselője, Natália Grausová és Anton Čulen. Elmondásuk szerint beszélni akartak a kialakult helyzetről, végül azonban veszekedésig fajult a találkozó.

Az iskolában megjelent Pavol Frešo Pozsony megyeelnöke is, aki éles vitába bonyolódott a képviselőkkel, ugyanis nem engedte be őket az előadásra, mondván, a színdarab diákoknak szól, más időpontban megtekinthetik a színházban. A képviselők még berontottak egy osztályterembe, de mivel az előadás máshol volt, így dühösen távoztak az iskolából.


(cas.sk/para)