Kováčik szerint a gyanúsítottakat segíti, ha a médiához információk szivárognak a Kuciak-ügyről

A Kuciak-gyilkosság vizsgálati aktájában szereplő információk kiszivárogtatása és ezek sajtóba kerülése elegendő időt biztosíthatott a gyanúsítottaknak, hogy felkészüljenek a rendőrségi akciókra.

Kováčik szerint a gyanúsítottakat segíti, ha a médiához információk szivárognak a Kuciak-ügyről
Dušan Kováčik (Fotó: TASR-archív)

Ezt Dušan Kováčik speciális ügyész jelezte a parlament Védelmi Bizottságának keddi ülésén.

Az információk nyilvánosságra kerülését a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészei is rendkívül negatívan értékelik. Ez derül ki a Speciális Ügyészi Hivatal speciális ügyészének a jelentéséből is.

„Az aktában szereplő információk ilyen nagy mértékű kiszivárgásával a sokéves pályafutásom alatt még nem találkoztam. És mindez valamiféle közérdek köntösében történik” – állapította meg Kováčik. Elmondta: ugyanígy, mikor nyilvánosságra hozták Ján Kuciak meggyilkolásának a megrendelésével gyanúsított Marian K. kommunikációját, amelyben több személy is érintett, a gyanúsítottaknak elegendő idejük volt arra, hogy felkészüljenek a rendőri akciókra.

„Az emberek előre tudják, hogy milyen lépések következnek: hogy a kommunikáció tartalmaz-e neveket, ahogy azt is, ki mit mondott. Azután megtesszük a szükséges lépéseket, kihallgatjuk az érintett személyt, akinek legalább 14 napja volt arra, hogy valamilyen hihető magyarázattal készüljön” – tette hozzá.

Az információk nyilvánosságra kerülését a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészei is bírálták. „A bűnüldöző szervek és a Speciális Ügyészi Hivatal rendkívül negatívan értékelte azt a tényt, hogy a sajtó, amely a gyilkossággal kapcsolatos nyomozást nagy figyelemmel kísérte, a sértettek jogi képviselőin keresztül hozzájutott a nyomozati aktában szereplő bizonyítékokhoz, és ezeket ezt követően nyilvánosságra is hozta” – áll az ÚŠP jelentésében.

(TASR)