Kováčik-ügy: Az ügyész elégedett az ítélettel, a vádlott és ügyvédje fellebbezést nyújtott be

2021. szeptember 20. - 18:43 | Belföld

Michal Šúrek, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze elégedett a Dunšan Kováčik ügyében hozott ítélettel, annak viszont nem örül, hogy az egykori speciális ügyészt súlyos bűncselekmény elkövetéséért kellett elítélni.

Kováčik-ügy: Az ügyész elégedett az ítélettel, a vádlott és ügyvédje fellebbezést nyújtott be
Fotó: TASR

„Elsőfokú ítélet született, amivel elégedettek lehetünk abból a szempontból, hogy a mi érveléseinkkel értettek egyet. Viszont aminek nem örülök, az maga a tény, hogy ilyen tisztviselőt jelenleg nem jogerősen bűnösnek találtak súlyos bűncselekmény elkövetésében” – nyilatkozta az ítélethirdetést követően Šúrek. Az ítélt áttanulmányozását követően dönti el, hogy él-e a fellebbezés lehetőségével.

A védelem kifogásaival kapcsolatban, miszerint a Takáč-klán, amelynek a vád szerint Kováčik segített, a vezetőjével, Ľubomír Kudličkával egyetemben nem volt elítélve, Šúrek több bírósági ügyet hozott fel példaként. Ezekben a banda tagjai, illetve a velük együttműködő személyek beismerték bűnösségüket.

Erik Magál, Kováčik ügyvédje ügyfelével teljes mértékben elutasítja a Specializált Büntetőbíróság hétfői ítéletét, ezért fellebbezést nyújtottak be. Hozzátette: azok után, aminek a korábbi tárgyalásokon lehettek tanúi, nem lepték meg őket a mai nap történései. Az ügyvéd szerint a per csúcsa az volt, amikor a bíróság elutasított több tucatnyi, a védelem által benyújtott bizonyítékot.

A bazini Specializált Büntetőbíróság hétfőn bűnösnek találta Dušan Kováčik egykori speciális ügyészt bűnszervezet támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali visszaélés folytatólagos elkövetése, valamint minősített adat veszélyeztetése vádjában, amiért 14 éves szabadságvesztésre és vagyonelkobozásra ítélte.


TASR/para