Kováčiková távozik a Főügyészségről, miután kiderült, fertőzötten ment be a munkahelyére

2020. november 24. - 12:12 | Belföld

Viera Kováčiková lemond ügyészi posztjáról és távozik a Főügyészség első helyettesi funkciójából. Ezt kedden megerősítette az újságíróknak.

Kováčiková távozik a Főügyészségről, miután kiderült, fertőzötten ment be a munkahelyére
Fotó: TASR/Jaroslav Novák

Távozását azzal indokolja, hogy nem akarja támadásoknak kitenni magát, és vállalja a felelősséget azért, hogy bement a munkahelyére azután, hogy pozitív lett a COVID-19-tesztje. Döntésével nem vár addig, amíg megválasztják az új főügyészt.

„Mindez a büntetőjogi felelősség vállalásával is összefügg, azzal, hogy miután kiderült, hogy fertőzött vagyok, bementem a munkahelyemre elintézni a szükséges dolgokat. Arra fizettem rá, hogy a felelősségteljesen viselkedek és őszinte vagyok. Vállalom a személyes felelősséget" - magyarázta az újságíróknak Kováčiková.

Az első helyettes problémának látja, hogy az új főügyész megválasztása előtt távozik, de nem hajlandó szembenézni a személye elleni támadásokkal. „Feltételeztem, hogy november végéig mindenképpen megválasztják a főügyészt, és hogy mindent megfelelően átadhatok neki, de most nem tudom megmondani, mikor és hogyan fog zajlani a választás" - mondta, és hozzátette: nehezen viseli a kritikát és nem akar ártani az ügyészségnek. „Ez minden, a személyem ellen irányuló támadásra vonatkozik" - válaszolta arra a kérdésre, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban megfogalmazott kritikák miatt hozta-e meg a döntést.

Kováčiková november 23-án, hétfőn jelentette be szándékát a parlament védelmi biztonságának ülésén, ahol kijelentette, hogy november 30-ával szeretné távozni.

Kováčikovát 2019 májusában nevezte ki első helyettessé Jaromír Čižnár akkori főügyész. Čižnár távozása után, 2020. augusztus 11-től Kováčiková látta el a főügyészi feladatokat.


(TASR)