Kovács Koppány: Szó sincs provokációról, békés éneklésre készülünk

2015. november 27. - 11:19 | Régió

Szombaton reggel békés összejövetelre, közös éneklésre készülnek Somorján, a Deichmann előtt.

Kovács Koppány: Szó sincs provokációról, békés éneklésre készülünk
Illusztráció

Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontembere csütörtökön jelezte, hogy szombaton reggel 9 órától a somorjai Deichmann előtti parkolóba várnak mindenkit. „Egy szál hangszerrel, vagy csak hozza magával a hangszálait és dallal, zenével tüntessünk a kirekesztés és nyelvünk sárba tiprása ellen” – így reagált arra, hogy a minap felröppent a hír, hogy a cipőbolt egyik munkatársnőjét amiatt rúgták ki, mert magyarul kommunikált némelyik vásárolóval.

A Deichmann Magyarország által kiadott állásfoglalás szerint ugyanakkor a hölgyet próbaidő alatt bocsátották el, de ennek nem volt köze a nyelvhasználathoz. Radovan Fojt, a társaság cseh és szlovák marketing menedzsere pedig arról beszélt, hogy senkinek sem mondanak fel azért, mert nem az államnyelven beszél.

Kovács Koppány elmondta, hogy a Deichmann állásfoglalása nem változtat a szombati akciójukon, mivel nem a cég ellen terveznek tüntetni. „Sok mindent hallottunk mi is azóta, de nemcsak a Deichmannról van szó, több ilyen esetről is hallani a városban, és ez a mostani tulajdonképpen ezeknek a kicsúcsosodása volt. Mi viszont

békés összejövetelre készülünk annak érdekében, hogy megmutassuk, milyen szép a magyar nyelv, a magyar népdal. Szó sincs provokációról.

Szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy bátran használja az anyanyelvét bárhol. Somorja évszázadok óta kétnyelvű város, de többnyelvű is volt, és ezt tiszteletben kell tartania mindenkinek” – szögezte le.

Elmondta azt is, hogy sok visszajelzést kapott a szombati akcióról, főleg zenészektől, de mindenkit várnak. Ugyanakkor – mint mondta – nem szeretnék, ha transzparensekkel, zászlókkal jelennének meg az emberek. „Szeretnénk, ha békés hangulatban együtt énekelhetnénk magyarul” – húzta alá.

-para-