Kovařík lesz átmenetileg az új országos rendőrfőkapitány

2020. augusztus 31. - 19:55 | Belföld

Peter Kovařík lesz átmenetileg az országos rendőrfőkapitány. Pozícióját kedden foglalja el. Erről Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter tájékoztatott a hétfői sajtótájékoztatóján.

Kovařík lesz átmenetileg az új országos rendőrfőkapitány
Fotó: TASR

Kovařík már több mint 30 éve dolgozik a rendőrségnél, miközben itt már többféle funkciót is betöltött. Az elmúlt időszakban a kormányhivatal korrupcióellenes osztályának volt a vezérigazgatója, illetve ezzel párhuzamosan volt a Kormányhivatal Biztonsági Tanácsának hivatalvezetője – magyarázta Mikulec.

Kovařík célja, hogy megerősítse a rendőrségbe vetett bizalmat, illetve hogy a rendőrség ne a büntetésekre, hanem a polgárok segítésére és a beléjük vetett bizalomra helyezze a hangsúlyt. „Meg akarom hallgatni a rendőri egységeket, hogy tudjam, milyen problémákkal küzdenek” – mondta.

Kovařík szerint jelenleg nem kell foglalkozni a személyi változtatásokkal a rendőrségen belül. „Azt kell figyelembe venni, hogy csak átmenetileg bíztak meg, és ezért nem látom okát, hogy személyi változtatásokkal foglalkozzam” – jegyezte meg.

Az országos rendőrfőkapitány választásával kapcsolatos új törvényt a miniszter rövidesen bemutatja. A készülő törvényben megváltozik a parlamenti védelmi bizottság szerepe. Az egyik lehetséges javaslat szerint erre a pozícióra volt rendőrök pályázhatnak majd. „Ez nem csak az én döntésemről szól, ezért az ezzel a kérdéssel foglalkozó bizottságot is bevontuk a kérdésbe. A bizottság most nagyon aktívan dolgozik, és véglegesíti a javaslatokat” – mondta Mikulec.

A belügyminisztériumnak 30 napon belül ki kell írnia a pályázatot erre a pozícióra. Kovařík az új rendőrfőnök kinevezéséig fogja betölteni ezt a funkciót – jegyezte meg Mikulec. Kovařík nem zárta ki, hogy ő maga is megpályázza ezt a pozíciót. „Ez egy olyan kérdés, amely szerintem akkor fog felvetődni, mikor meghirdetik a pályázatot, és közzéteszik a feltételeket.“

Milan Lučanský jelenlegi országos rendőrfőkapitánynak augusztus 31-én jár le a megbízatása, mivel a felmentését erre az időpontra kérte. A lépését azzal indokolta, hogy nem akar felelősséget vállalni azért, hogy a belügyminisztérium vezetése átpolitizálja a rendőrséget. Hozzátette: nem élvezi a belügyminisztérium jelenlegi vezetésének bizalmát, és a tárcavezető sem élvezi az övét.

Lučanský 2018. június 1-től állt a rendőrség élén. Szlovákiának eddig - Lučanskýval együtt - 11 rendőrfőnöke volt. Az országos rendőrfőkapitányt az előző kormány törvénymódosításának értelmében négy évre nevezi ki a miniszter a versenyvizsga eredménye és a parlament védelmi bizottságának az ajánlása alapján. A rendőrfőnök kinevezéséhez szükség van a vizsgabizottság, a védelmi bizottság és a miniszter egyetértésére.


TASR