A következő ülésen elfogadhatja a parlament a Csemadok-törvényt

2021. november 12. - 16:28 | Belföld

A részletes vitával folytatódhat a parlament következő, november végén kezdődő ülésszakán a Csemadok-törvény elfogadása. Ha lesz rá akarat, már idén megszülethet a jogszabály, amely évi 300 ezer eurót adna a Csemadoknak.

A következő ülésen elfogadhatja a parlament a Csemadok-törvényt
Fotó: Paraméter

Habár az általános vitában több képviselő – köztük kormánypárti is – bírálta a Csemadok-törvény tervezetét, a képviselők végül pénteken a második olvasatba utalták a jogszabályt. A Gyimesi György (OĽaNO) által előterjesztett javaslat 300 ezer euró évi működési támogatást adna a Csemadoknak, amely emellett még pályázhatna is programjaira.

A koalíciós képviselők közül a tervezetet Miloš Svrček (Sme rodina) bírálta élesen, szerinte ugyanis, a Csemadok-törvény alapján a többi szlovákiai kisebbség is kérhetné, hogy a legfontosabb kulturális szervezete egyedi törvény alapján kapjon támogatást.

A törvény még a részletes vita során változhat, az előterjesztő ugyanis jelezte, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap évi 8 millió eurós támogatása is nőhet, az eddigi koalíciós megállapodás alapján 200 ezer euróval. A tervezett módosítások részleteit azonabn egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A Csemadok-törvény tárgyalása a november 23-án kezdődő ülésen folytatódhat.

- lpj -