Kövezéssel büntetnék a melegeket, és halál jár a próféta becsmérlőinek a világ segglyukában

2019. április 1. - 15:08 | Külföld

Kegyetlennek és embertelennek nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala az új, szigorított brunei büntető törvénykönyvet hétfőn, és felszólította délkelet-ázsiai ország kormányát, hogy ne léptesse életbe a módosításokat.

Kövezéssel büntetnék a melegeket, és halál jár a próféta becsmérlőinek a világ segglyukában
A főváros, Bandar Seri Begawan (wikipédia)

"Felszólítom a kormányt, hogy ne léptesse életbe az új, drákói szigorú büntető törvénykönyvet, amely alkalmazása esetén komoly visszaesést jelent az emberi jogok védelmének terén" - írta közleményében Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos. Az április 3-tól érvényes új jogszabályok megkövezéssel büntetnék a melegeket és a házasságszédelgőket, míg a tolvajoknak kézlevágást helyeznek kilátásba. Halállal lakolhatnának az erőszaktevők, a rablók és Mohamed próféta becsmérlői is, az abortuszért pedig nyilvános megkorbácsolás járna.

Ugyancsak kifogásolható, hogy az új büntetésekről szóló kiegészítések a gyerekekre is vonatkoznának, ugyanis az iszlám vallás leggyakoribb értelmezése szerint ők a szexuális érettség korába lépve jogi értelemben is felnőtté válnak. Vallástudósok többsége ezt a kort fiúknál nagyjából tizenöt, kislányoknál kilenc évre teszi.

A brunei szultán 2014-ben vezette be az iszlám törvénykezés, a saría rendelkezéseit az ország jogrendjébe, hogy erősítse a vallás befolyását az apró olajmonarchiában. A mindössze 400 ezer lakosú délkelet-ázsiai ország régóta ismert konzervatív vallási törvényeiről, amelyek a többi között tiltják az alkohol árusítását is.

"A vallási alapú törvénykezés nem sértheti az emberi jogokat" - húzta alá Bachelet. "Az emberi jogok és a hit nem ellentétesek egymással, emberi értelmezésük hozza létre a szakadást" - vélekedett.

A főbiztos felajánlotta, hogy hivatala segít kidolgozni egy olyan szabályrendszert, amelyben a vallás és az emberi jogok megférnek egymással. A brunei törvények eddig is engedélyezték a halálbüntetést, de 1957 óta senkit sem végeztek ki. Az ENSZ felszólította az ország kormányát, hogy tartsa fenn a halálbüntetési moratóriumot.

A törvénykönyv módosítása ellen jogvédő szervezeteken és politikusokon kívül olyan hírességek is tiltakoztak, mint George Clooney amerikai színész és Elton John brit énekes. Clooney a brunei szultán tulajdonában álló The Brunei Investment Company luxusszállói - például a Los Angeles-i Beverly Hills Hotel, a londoni Dorchester és a párizsi Plaza Athénée - bojkottjára szólított fel.

MTI

Címkék: Brunei, ENSZ, emberi jogok