A Közegészségügyi Hivatal azt tanácsolja, mindenki viseljen reszpirátort a szavazóhelyiségben

2022. október 26. - 15:45 | Belföld

 A szombati választáson a szavazóhelyiségben lehetőleg mindenki viseljen reszpirátort - javasolja a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

A Közegészségügyi Hivatal azt tanácsolja, mindenki viseljen reszpirátort a szavazóhelyiségben
Ján Mikas (TASR/AP)

„Legyünk elővigyázatosak, hogy megelőzhessük a COVID-19-járvány és az influenza terjedését" - mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos.

A szakember azt javasolja, hogy fertőtlenítsük a kezünket, amikor belépünk a szavazóhelyiségbe, és akkor is, amikor távozunk. „Ha a szavazóhelyiségben nincs kézfertőtlenítő, használjuk a sajátunkat" - tette hozzá Mikas.

A tiszti főorvos azt mondta, jobb, ha mindenki a saját tollát használja. „Akkor lépjünk be a szavazóhelyiségbe, amikor szólítanak, hogy ne legyen egyszerre sok ember a teremben. Ha a szavazóhelyiség előtt sorba kell állni, álljunk egymástól kellő távolságra" - hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos egyebek között azt tanácsolja a választási bizottságok tagjainak, hogy gondoskodjanak kézfertőtlenítőről, továbbá hogy mindenki, aki beltérben tartózkodik, viseljen reszpirátort. „Szellőztessék rendszeresen a helyiségeket, fertőtlenítsék a felületeket, a kilincseket, a tollakat" - tanácsolta.

Arra kérte a választási bizottságok tagjait, hogy jól látható helyen függesszenek ki felhívást, amelyben az alapvető higiéniai és járványügyi intézkedések betartására figyelmeztetik az embereket. Mikas kérte, gondoskodjanak arról, hogy csak a megfelelő számú választópolgár legyen egyszerre a szavazóhelyiségben. „Kerüljük el, hogy sok ember legyen egyszerre egy helyen" - mondta Mikas.


(TASR)