A Közegészségügyi Hivatal hozzáférhet a mobilokból nyert helyadatokhoz

2020. március 25. - 08:51 | Belföld

A magánjog területén érvényes határidők az új típusú koronavírus terjedése miatt kitolódhatnak. Emellett módosulhat a Bírói Tanács tagjainak leváltási folyamata is. A leváltás nem két hónapon belül, hanem már az erről szóló határozat kézbesítése utáni napon hatályba lépne.

Az öt bíró, akik hétfőn mondtak le, a törvény hatályba lépését követő napon veszítenék el hivatalosan a funkciójukat. A parlament kedden második olvasatba utalta az igazságszolgáltatás területén bevezetendő rendkívüli intézkedésekről szóló törvénymódosítási javaslatot.

A módosítás értelmében felhasználhatnák a mobilszolgáltatóktól nyert adatokat a koronavírus-fertőzés lehetséges gócpontjainak azonosítására. Ez azt jelentené, hogy a Közegészségügyi Hivatal olyan adatokhoz is hozzáférne, amelyek eddig telekommunikációs titoknak számítottak. A helyadatok mellett például arról is tudomást szerezhetne, hogy ki, kivel, mennyi ideig telefonált. Az üzenetek tartalma ugyanakkor továbbra is titkos maradna. Ez a jog csak a rendkívüli helyzet, illetve az esetleges veszélyhelyzet idején illetné meg a Közegészségügyi Hivatalt, legkésőbb az év végéig.

A módosítás értelmében a bíróságok a rendkívüli helyzet idején, illetve a veszélyhelyzet kihirdetése esetén csak halaszthatatlan ügyekben tarthatnák meg a tárgyalásokat. Utóbbiakról az egészség védelmére hivatkozva kizárhatnák a nyilvánosságot.

A törvény lehetővé tenné a jogi személyek számára, hogy a személyes találkozókat mellőzve ülésezhessenek. A második olvasatba utalt javaslatról szerdán, 11 órakor dönt a parlament.


TASR