A Közegészségügyi Hivatal szerint a pápalátogatás szervezői döntenek a belépésről

2021. szeptember 3. - 21:14 | Belföld
 A Közegészségügyi Hivatal szerint a pápalátogatás szervezői döntenek a belépésről
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Emlékeztetett, hogy a Közegészségügyi Hivatal járványügyi rendeletei minden rendezvényre érvényesek, arról pedig nem a Közegészségügyi Hivatal dönt, hogy melyik lehetőséget választják a szervezők, és hogyan tartatják be az arra vonatkozó szabályokat.

„Jelenleg háromféle beléptetés közül választhatnak (beoltottak, OTP-protokoll, bárki részt vehet a rendezvényen), figyelembe véve az adott járás járványügyi helyzetét és a résztvevők biztonságát”

- tette hozzá Daša Račková.

Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök szerint a Közegészségügyi Hivatal, illetve egy szakértői konzílium jogosult dönteni abban a kérdésben, részt vehetnek-e a pápalátogatáson azok, akik átestek a COVID-19 betegségen, illetve negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni.

A parlamenten kívüli Hlas-SD szerint lehetővé kell tenni az embereknek, hogy az OTP-rezsim szerint (beoltottak, teszteltek, a COVID-19 betegségen átesettek) találkozhassanak Ferenc pápával, mint ahogyan az más eseményeken is érvényes. A Hlas-SD felszólította Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert (OĽANO-jelölt) és a kormányt, hogy vizsgálja felül a pápával való szeptemberi találkozó feltételeit, vagyis azt, hogy kizárólag beoltottak vehetnek részt az eseményen. Richard Vašečka, a parlamenten kívüli Kresťanská únia képviselője szintén a katolikus egyházfővel közös rendezvények résztvevőire vonatkozó szabályok felülvizsgálatát kéri.

Vašečka rámutatott, hogy az olimpiai jégkorong-selejtezőkön az OTP-rezsim szerint mintegy 7500 szurkoló volt egyszerre egy légtérben, és ennek nem lettek komolyabb járványügyi következményei. Anna Záborská parlamenti képviselővel közösen ezért arra kéri a kormányt és a Közegészségügyi Hivatalt, fontolják meg a COVID-automata jelenleg érvényben lévő szabályait, és tegyék lehetővé, hogy rész vehessenek a pápa jelenlétében tartott szentmiséken azok is, akik tesztet csináltatnak, és akik átestek a COVID-19 betegségen.

Ferenc pápa szeptemberi látogatása során csak azok vehetnek részt a rendezvényeken, akik mindkét oltást megkapták, és teljesen védettek. Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) szóvivője megerősítette, hogy ezeket a feltételeket az állam határozta meg.

A pápa szlovákiai útja (szeptember 12-15.) során Pozsonyba, Kassára, Eperjesre (Prešov) és Sasvárra (Šaštín) látogat.

TASR