Közel 14 óra után született meg a döntés a zsolnai bírókról és ügyészekről: mind a négy gyanúsítottat vizsgálati fogságba helyezték

2020. szeptember 17. - 11:02 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) besztercebányai bírója a Plevel (Gyom) rendőrségi akció mind a négy gyanúsítottjának vizsgálati fogságba helyezéséről döntött, amivel eleget tett a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze indítványának.

Közel 14 óra után született meg a döntés a zsolnai bírókról és ügyészekről: mind a négy gyanúsítottat vizsgálati fogságba helyezték
Fotó: TASR

A döntésről az ügyész tájékoztatta a sajtót, miután a bíró csaknem 14 óra után, csütörtök kora reggel döntött.

Pavel Polka és társai ügyében ügyészi indítványra mind a négy gyanúsított őrizetbe vétele mellett döntött a bíró. Az információt megerősítette az újságíróknak az ügyész, és hozzátette, az ügyben még folyik a vizsgálat.

Daniel Béreš gyanúsított ügyében panaszt nyújtott be az ügyész a döntés indoka ellen, a panaszról a Legfelsőbb Bíróság (NS SR) dönt.

„Az őrizetbe vett négy személyt kenőpénz elfogadásával és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A vizsgálati fogságba helyezésről szóló döntés nem jogerős, a gyanúsítottak panaszt tettek ellene, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Szerdán a besztercebányai Speciális Büntetőbíróság döntése alapján büntetőeljárás indult Daniel Béreš, a zsolnai Járásbíróság bírója és további három személy, köztük Pavel Polka volt kerületi bíró ellen. A gyanúsítottakat a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) vette őrizetbe a Gyom rendőrségi akció során, összesen 11 személyt állítottak elő.

Köztük volt a Zsolnai Kerületi Bíróság elnöke, Eva Kyselová is, akit az Alkotmánybíróság plénumának keddi (szeptember 15.) ülése után gyanúsítás nélkül szabadlábra helyeztek. Az Alkotmánybíróság kedden hozzájárult Dániel Béreš bíró őrizetbe vételéhez.

A hétfői (szeptember 14.) Gyom rendőrségi akció korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos.


(TASR/para)

Címkék: Gyom, PLEVEL, korrupció, bírók