Közel 171 ezer euró megy ökonevelésre a Zöld Oktatási Alapból

A környezetvédelmi minisztérium környezeti oktatást támogató alapjának második évfolyama során közel 171 ezer eurót osztanak szét a harmadik szektor szervezetei között ökológiai oktatásra és nevelésre.

Közel 171 ezer euró megy ökonevelésre a Zöld Oktatási Alapból
Fotó: Cséfalvay Á. András (archív)

Az egyedülálló projekt Sólymos László környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére jött létre. A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség mellett működő alap célja összefogásra ösztönözni a magán-, az állami és a non-profit szektort, hogy együtt hozzájáruljunk a környezeti nevelés színvonalának emeléséhez.

 „Amikor 2017-ben elindítottuk a kezdeményezést a zöld oktatás támogatása és az volt a célunk, hogy egy olyan hatékony eszközt dolgozzunk ki, amely lehetővé teszi az életképes tervek gyakorlati megvalósítását. A második forduló végén elmondhatom, az érdeklődés még mindig nagy. Ez is bizonyítja, hogy jó úton járunk” – jelentette ki Sólymos László tárcavezető.

A második körben 28 pályázat járt sikerrel, közülük 14 regionális, 11 pedig országos jellegű. Van köztük szabadtéri ökotanterem kialakítására, a munkahelyi hulladéktermelés visszaszorítására, a pedagógusok továbbképzésére, a körforgásos gazdaságra irányuló és a természetes építőanyagok használatát népszerűsítő projektum is.

A támogatott tervek között van például a galántai helyi akciócsoport kerékpár-közlekedésről szóló konferenciája, a hidaskürti magyar alapiskola szülői szövetségének „Ismerd meg és védd!” kezdeményezése, valamint a füleki székhelyű Nógrád-Novohrad Geopark „A víz az élet forrása” elnevezésű terve.

„Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki bekapcsolódott a második fordulóba. Nemcsak a kérvényezőknek, hanem a támogató partnereknek is, akik azonosultak a környezetvédelmi nevelés támogatásának gondolatával” – hangsúlyozta a miniszter.

A most szétosztott összegből elsősorban a fenntartható fejlődés szempontjából fontos, kötetlen környezetvédelmi nevelést és a tudatosságnövelő tevékenységeket támogatjuk. „A kisebb, de nem kevéssé fontos projektek támogatására összpontosítottunk. Az ilyen pályázók nem képesek hatékonyan jelentkezni az uniós vagy a Környezetvédelmi Alap által kiírt pályázati felhívásokra. Célunk Szlovákia nemzeti, regionális és helyi igényeinek kielégítése volt” – egészítette ki Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár.

A támogatottak teljes listáját IDE kattintva lehet megtekinteni. Idei támogatók: Slovnaft, CRH (Slovensko), Slovalco, VELUX SLOVENSKO, U. S. Steel Košice, EPH Alapítvány, és a Tajpej Képviseleti Iroda.


(para)