Közel 180 koronavírus-fertőzött küzd jelenleg az életéért a szlovákiai kórházakban

2020. november 20. - 16:46 | Belföld

Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteken tájékoztatott az aktuális járványügyi helyzetről.

Közel 180 koronavírus-fertőzött küzd jelenleg az életéért a szlovákiai kórházakban
Marek Krajčí egészségügyi miniszter (Fotó: TASR)

Az egészségügyi miniszter közölte, az elmúlt napokban nem nőtt a kórházban kezelt fertőzöttek száma, jelenleg 1800 körül mozog.

Közülük megközelítőleg 180-an vannak kritikus állapotban, tehát intenzív osztályon vagy mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

A pozitív PCR-tesztek aránya 16-ról 19 százalékosra nőtt a héten. A reprodukciós szám 0,9, ami azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan hány személyt fertőz meg.

Az egészségügyi miniszter szerint minden régióban javult a járványügyi helyzet az elmúlt napokban. Jelenleg a legkedvezőbb a helyzet Pozsony, Besztercebánya és Kassa megyében. A legnagyobb mértékben a Stropkovi, a Púchovi, a Považská Bystrica-i és Myjavai járás érintett. Az utóbbi településeken a 65 év feletti korosztályban is magas a pozitív esetek száma.


Forrás: Denník N/MZ SR

Krajčí közölte, hogy az elmúlt napokban nőtt a mobilitás az országban. Az egyhetes mozgó medián értéke 1326, egy héttel ezelőtt még 2024 volt. Az elvégzett tesztek átlagos száma 11.316-ról 7211-re csökkent.

A szakértői konzíliumon egyelőre nem egyeztek meg azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek már decemberben visszatérhetnek-e az iskolapadokba, erről várhatóan még a jövő hét folyamán is tárgyalnak majd.

Pavol Jarčuška infektológus elmondta, több lehetséges forgatókönyv is van azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek mikor és hogyan térhetnek vissza az iskolákba. Az sem kizárt, hogy az egyes régiókra jellemző járványügyi helyzetet veszik majd alapul. Elsősorban azt szeretnék, hogy a végzős osztályok diákjai és a középiskolások járhassanak újra.

A központi válságstáb ülésén Krajčí bemutatta az új covid-szemafort, azt azonban a nyilvánosságnak egyelőre nem részletezte, hogy pontosan mit tartalmaz. Valószínűleg érinti majd az éttermeket, az esküvőket és az iskolákat is.

“A szemaforrendszer alapvetően jó dolog” – mondta a miniszter, majd hozzátette, amíg az összes járás vörös besorolású, addig nincs értelme szemaforokról beszélni, de már látni, hogy bizonyos régiókban javul a helyzet.

Szlovákiában jelenleg 118 mintavételi hely működik, ahol antigén tesztelést végeznek. A legtöbb napi 8 órán keresztül áll az emberek rendelkezésére, a várakozási idő minimális.

Bár a 65 év felettiek korosztályában csökken a pozitív esetszám, a miniszter szerint továbbra sem sikerült a fertőzés terjedését megakadályozni ennél a korosztálynál. „Továbbra sem sikerül megvédenünk azokat, akik a legsebezhetőbbek, pedig ez lenne a célunk” – tette hozzá. A COVID-19 betegségben naponta körülbelül 30-an halnak meg.

Egy esetleges következő országos tesztelésről Krajčí szerint hétfőn fog egyeztetni a koalíciós tanács.


(Denník N/para)