"Közel 200 euróval kevesebbet kapnak bizonyos nyugdíjasok, mint amennyit ígértek nekik"

2023. november 22. - 07:11 | Belföld

A nyugdíjasoknak adott 150 eurós év végi egyszeri támogatás 300 euróra emelésével is hiányzik még közel 200 millió euró ahhoz, hogy teljesüljön a Hlas-SD választási ígérete a teljes összegű 13. nyugdíjról – jelentette ki Igor Matovič, a Slovensko mozgalom elnöke.

"Közel 200 euróval kevesebbet kapnak bizonyos nyugdíjasok, mint amennyit ígértek nekik"
Fotó: TASR - illusztráció

Emlékeztetett, hogy a Hlas-SD politikusai, beleértve Peter Pellegrinit és Erik Tomášt, plusz 640 eurót ígértek minden nyugdíjasnak még erre az évre. „Most így akarják befogni a szájukat. De egyes nyugdíjasok így is közel 200 euróval kevesebbet kapnak, mint amennyit ígértek nekik, a többieknél pedig a különbség minimum 40 euró. A választási ígéreteket illik betartani, és ha már kicsikartunk belőlük erre kétszer 200 millió eurót, akkor úgy járja, hogy a maradék 200 milliót is odaadják” – mondta Matovič. Hozzátette, az idei költségvetésben a tervezettnél körülbelül 1,1 milliárd euróval több van, vagyis meg lehet találni a nyugdíjasok számára a maradék összeget.

Matovič ismét bírálta a szülői nyugdíjjal kapcsolatban tervezett változtatást is, mely szerint a munkavállaló gyerekeik befizetett járulékainak bizonyos hányada helyett a 2%-os adófelajánlásukat kapnák meg a szüleik. Ez viszont kisebb összeget jelent. Részben ebből a különbségből fizetné az állam a 13. nyugdíjat. „Ha végül tényleg meg akarnák szüntetni a szülői nyugdíjat, aláírásgyűjtésbe kezdünk, népszavazást tartunk, és elvisszük az embereket a szavazóhelyiségbe” – tette hozzá Matovič.

A Hlas-SD kedden megismételte, hogy a teljes összegű 13. nyugdíj bevezetésére törekszik, de technikai okokból idén ez már lehetetlen, ezért jövőre valósul meg. Jelenleg 50 és 300 euró közötti 13. nyugdíjkiegészítést kapnak az idősek, a nyugdíjuk nagyságától függően. A munkaügyi miniszter ezt megtoldva további 150 eurós év végi nyugdíjkiegészítést terjesztett a kormány elé, és az már jóvá is hagyta a javaslatot. A parlament kedden délután gyorsított eljárásban megkezdte ennek megvitatását, és egy újabb módosító javaslattal a 150 eurós összeget 300 euróra emelik.


(TASR)