Közel 300 ezer euróval több pénz kerül a dunaszerdahelyi költségvetésbe, több mint 200 parkolót építenek idén

2022. május 19. - 10:55 | Régió

A dunaszerdahelyi képviselő-testület legutóbbi plénumán határozott a költségvetés két módosításáról is, melyekből kiderül, hogy a költségvetés különböző műveleteknek köszönhetően az előző tervezethez képest 282 ezer euróval nő. Szóba került az is, hogy a rezidens parkolási rendszer alapján felmérték az igényeket, és idén 225 parkolót építenek a lakótelepeken.

Közel 300 ezer euróval több pénz kerül a dunaszerdahelyi költségvetésbe, több mint 200 parkolót építenek idén
Hájos Zoltán (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Az első említett költségvetésmódosítás polgármesteri hatáskörben történt – mint arról Hájos Zoltán polgármester tájékoztatott – és ezt tulajdonképpen csupán tudomásul vette a testület. Ennek célja az volt, hogy a városban elszállásolt ukrajnai menekültek részére a város egy 30 ezer eurós szociális alapot hoz létre, melyből a részükre jóváhagyott egyszeri hozzájárulásokat fizethetik ki. Ezekről korábban ITT írtunk.

Hájos beszámolt arról is, hogy számos tőkekiadás – elsősorban útfelújítások – terén lezárultak a közbeszerzések, és ezek alapján módosulnak azok az összegek, melyeket az egyes utcák vagy közterületek felújítására fordíthatnak.

Eddig tulajdonképpen nullás tétel szerepelt a beruházási jegyzékben a Nemesszegi utca rekonstrukciós munkálatai mellett, most viszont kiderült, hogy ez 213 ezer euróba kerül. Ez a legnagyobb változás, ugyanakkor az eddigi 700 ezer helyett már csak 562 ezer euró szerepel a Kisudvarnoki és a Sport utcákat összekötő út megépítésére szánt tételnél.

Ezzel az átkötőúttal lényegében lehetővé válna tehermentesíteni a Gyurcsó István utcát és a belvárost, mivel az Észak II-es lakótelepről könnyedén elérhetővé válna a Galántai és a Komáromi út is.

Jócskán lecsökken, illetve átcsoportosul két lakótelepet illetően is az utak és a betonfelületek felújítására fordítandó összeg. Az Észak I-es lakótelep két feléről, a Fenyvesről és a Rózsaligetről van szó. A Fenyvesen eddig az utakra 258 ezer, míg egyéb betonfelületekre 94 ezer euró volt jóváhagyva, a mostani módosítások után viszont mindkét tétel 164 ezret tesz ki – a két tétel összességében 20 ezerrel kevesebb, mint eddig. A rózsaligeti betonfelületekre eddig 229 ezer euró szerepelt a jegyzékben, ez most 120 ezerre csökkent, a sikabonyi Szőlőskert (Vinohradnícka) és Hársfa (Lipová) utcák esetében pedig azok felületi felújítására szánt 363 ezres tétel csökkent 267 ezerre. Az Amadé László utca esetében 20 ezerrel kevesebb pénzt költhetnek a járdák felújítására (143 helyett 122 ezret).

A második jóváhagyott költségvetésmódosításban szerepel továbbá, hogy a város 70 ezer eurónyi osztalékot kap a Thermalpark DS-től, annak tavalyi nyereségéből, 114 ezer eurót kap a város Nagyszombat megyétől egy telekcsere, illetve -vásárlás fejében. Hájos ennek kapcsán elmondta, hogy a város és a megye az utóbbi fenntartása alatt működő Csallóközi Múzeum körüli területet, illetve a Szent István teret rendezi – utóbbi esetben a gimnázium területéből kap a város bizonyos részt, míg a múzeumi terület teljes egészében a megyéhez kerül.

52 ezer euróval nő a gondozószolgálatra kapott EU-s támogatás (ez összesen így már 290 ezer euró lesz), és bekerül a költségvetésbe az anyagi szükséghelyzetben lévő gyerekek étkeztetésére fordítandó 30 ezres tétel.

A kiadásokat illetően a városnak vissza kell adnia 207 ezer eurót az ingyenes étkeztetésre fordítandó tétel ki nem használt részeként, négy másik tétel pedig beruházást érint. 130 ezer eurót fordítanak a Széchenyi utcai óvoda hőszigetelésére, 106 ezret pedig arra, hogy a város megvásárolja a hajléktalanszállóként használt épületet. A buszállomásnál lévő épület a Szlovák Vasutak tulajdona, ez pedig az első tétel a megvásárlásához, amit Hájos azzal indokolt, hogy az eddigi bérlet csupán a szükséges javításokra nyitott lehetőséget, míg ha a város tulajdonába kerül az ingatlan, akkor a teljes felújítására is sor kerülhet.

37 ezer eurót fordít emellett a város a Művészeti Alapiskola új koncertzongorájának megvásárlására, 35 ezret pedig a Csaplár Benedek VMK új színpadi fénytechnikájára és annak vezérlésére.

A testületi ülés végén Brunczvik Tünde képviselő érdeklődött afelől, hogy felmérte-e a város a rezidens parkolási rendszer bevezetése óta, hogy mennyi parkolót szükséges kiépíteni annak érdekében, hogy a számuk megfeleljen az igényeknek. A rezidens parkolásról korábban már ITT is írtunk bővebben, és akkor felmerült, hogy a lakosok által a rendszerben igényelt parkolók száma magasabb, mint amennyi rezidens parkolót kijelölt számukra a város.

Hájos Zoltán is elismerte, hogy van némi aránytalanság, és ezt hivatott korrigálni az idén megépítendő parkolók száma.

Elmondta, hogy 2010 óta 875 parkolót építettek Dunaszerdahelyen, idén pedig ehhez 225 további jön hozzá, elsősorban az Észak II-es és a Kelet lakótelepeken.

„Bízom benne, hogy 1-2 hónapon belül kiépítésre kerülnek” – szögezte le a polgármester.

(SzT)