Közel 400 ezer Covid-19-re tesztelt szlovákiai személy adatai szivárogtak ki a netre!

2020. szeptember 19. - 07:03 | Belföld

Csaknem 400 ezer, koronavírusra tesztelt szlovák állampolgár személyes adatai szivárogtak ki az internetre - erősítette meg pénteken a szlovák nemzeti egészségügyi információs központ (NCZI) vezetője.

Közel 400 ezer Covid-19-re tesztelt szlovákiai személy adatai szivárogtak ki a netre!
Peter Bielik (Fotó: TASR)

Peter Bielik szerint az adatszivárgást időközben elhárították. A problémára úgynevezett etikus hackerek hívták fel a figyelmet.

"Egyáltalán nem állt szándékunkban az adatok után kutatni, teljesen véletlenül akadtunk rájuk egy egyszerű Google keresés nyomán" - mondta Pavol Lupták számítástechnikai szakember a Pravda.sk hírportálnak nyilatkozva még csütörtökön. Hozzátette: semmiféle különleges szakismeretre sem volt szükség ahhoz, hogy hozzá tudjanak férni az információkhoz.

Lupták szerint próbaképpen letöltötték 130 ezer páciens adatait, majd felhívták a hatóság figyelmét a problémára. Az adatok a többi között neveket, születési dátumokat, lakcímeket, teszteredményeket, korábbi betegségeket és laboreredményeket tartalmaztak. A szakember hangsúlyozta, hogy a letöltött információkat törlik. Mint mondta, az esetet azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az adatvédelmi problémát megoldották.

(MTI)