Közel 5 millió eurót fordítanak a mentálisan sérült emberek megsegítésére, Remišová szerint Szlovákiának ezen a területen „jelentős adóssága van”

2021. június 16. - 14:50 | Belföld

Az Európai Szociális Alap csaknem 4,75 millió euró összegű felhívása a mentális fogyatékossággal és az autizmussal élők számára nyújtott jobb szolgáltatások javára irányul.

Közel 5 millió eurót fordítanak a mentálisan sérült emberek megsegítésére, Remišová szerint Szlovákiának ezen a területen „jelentős adóssága van”
Fotó: Shutterstock

A TASR-t Andrej Ďuríčeket tájékoztatta, a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztérium szóvivője, kijelentve, hogy a felhívást Veronika Remišová (Za ľudí) osztályvezető már jóváhagyta.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy megteremtsük a lehetőséget, hogy az ilyen emberek is szerves részei lehessenek a társadalomnak.

Szerinte ehhez szükségük van felépített intézményi háttérre, ahol minőségi szolgáltatásokat kapnak, szakmailag képzett személyzetre van szükségünk, meg kell változtatnunk a jelenlegi rendszert, amely gyakran nem felel meg a mai igényeknek.

„Ezért különítettünk el majdnem 5 millió eurót az Európai Uniós alapból ezen problémák enyhítésére” – mondta.

Tárcaközi munkacsoportot kell létrehozni, amely új támogatási rendszert alakít ki és megoldja a mentálisan sérültek mindennapi nehézségeit: a gyermekek kezdeti támogatásától egészen a sajátos oktatási igényeik bebiztosításán át a foglalkoztatottságig.

Remišová szerint Szlovákiának ezen a területen „jelentős adóssága van”.

A cél továbbá a szociális szolgáltatások jelenlegi rendszerének kiigazítása az ügyfelek egyéni igényeinek megfelelően. Az európai statisztikák szerint a gyermekek körülbelül egy százaléka autista. A minisztérium szerint Szlovákia problémája a kevés szakember megléte is. Olyan szakemberekre lenne ugyanis szükség, akik a megfelelő modern módszerekkel és technikákkal tudnának az emberek ezen csoportjával foglalkozni.

A felhívás kiírója a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium.

(aktuality.sk)