Közel 6 ezren tiltakoznak Komáromban a tervezett elkerülőút ellen

A komáromi Holt-Vág és Apáli pihenőzóna megmentéséért augusztusban kezdtek aláírásgyűjtésbe helyi civilek.

Közel 6 ezren tiltakoznak Komáromban a tervezett elkerülőút ellen

A kezdeményezők hétfőn átadták az 5905 aláírást tartalmazó íveket a városi hivatalnak, a petíciót online további 251 személy írta alá.

A petíció tárgya, hogy a városi képviselő-testület a területrendezési terv jóváhagyása során kizárja annak lehetőségét, hogy a város köré tervezett elkerülőút a Holt-Vág övezetén vezessen keresztül, ez ugyanis a kezdeményezők szerint szembemenne a város menti Apáli rekreációs övezet védelméről szóló általánosan kötelező érvényű városi rendelettel.

A petíciót támogatta a komáromi horgászszövetség is.

Erik Bátora, az egyik civil aktivista ennek kapcsán elmondta, hogy nem az elkerülőút megépítése ellen tiltakoznak, csak nem értenek egyet azzal az alternatívával, hogy amiatt veszélybe sodorják a pihenőövezetet.

A tervezett körgyűrű kapcsolódik a Szlovákiát Magyarországgal összekötő és várhatóan 2020-ban átadásra kerülő új Duna-hídhoz. Az északi elkerülőút pilléreken állna a Holt-Vágnál, a város ezen részét azonban elsősorban a hétvégi pihenők és a horgászok használják ki. 

A körgyűrű terve már 2005-ben bekerült Nyitra megye területrendezési tervébe. A másik verzió, hogy a körgyűrű egy nagyobb ívet írna le, de érintené Gadócot, ez ellen pedig az ottaniak tiltakoznak.

(TASR)