Közel 650 szlovákiai magyar cserkész táborozik Ipolynyék mellett

2017. július 26. - 13:57 | Régió

Ipolynyék/Csali-völgy – 2017. július 24-én kezdődött a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség egész tagságot megmozgató Szövetségi Nagytábora a nagykürtösi járásbeli Ipolynyék község határában, a Csali-völgyben. 

Közel 650 szlovákiai magyar cserkész táborozik Ipolynyék mellett

A tábor önkéntes szervezői másfél évvel ezelőtt kezdték meg a munkát, hogy idén a szervezet több mint 40 cserkészcsapata – Pozsonytól Királyhelmecig – egy közös nagytáborban vehessen részt. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, a Magyar Országgyűlés elnöke pedig zászlót ajándékozott a szövetségnek.

A Nagytábor megnyitója július 25-én közös zászlófelvonással kezdődött, majd Kiss Róbert atya, kanonok, Nagyszombat egyházmegye püspöki helynöke kérte Isten áldását a résztvevőkre és a rendezvényre. Ezután az üdvözlő beszédek következtek.

„Kiemelten fontos rendezvényről van szó most, ugyanis nagyon régen láttam több mint 600 külhoni magyar fiatalt egy csapatban, és ez nagyon jó látvány. Mégpedig azért, mert bennetek van a jövő, a mi magyar jövőnk. Hiszen ti magyarul gondolkoztok, magyarul álmodtok és terveztek, és megtartjátok azokat az értékeket, ami több mint ezer éve érték a Kárpát-medencében: magyarságunk, kultúránk, nyelvünk. A programok mellett olyan új kapcsolatokat építetek majd, amivel a jövőben is élni tudtok. A cserkészet maradandóan összeköt benneteket” – mondta Dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

„Ti mind részesei vagytok egy közösségnek, és érezzétek emiatt különlegesnek magatokat. A cserkészetnek fontos szerepe van a magyarság megtartásában, a nemzeti identitás megerősítésében. Köszönettel tartozunk hát nektek, cserkészeknek, őrsvezetőknek, csapatvezetőknek, táborparancsnokoknak, akik időt, fáradtságot nem sajnálva hétről-hétre a cserkészetnek éltek. Egyszerre vagytok egy nagy és kis közösség, fontos vállalásokkal, amely jellemformáló erőként hat rátok” – hangzott el Dr. Varga-Bajusz Veronika, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának Ifjúságügyi Főosztályának vezetőjének köszöntőjében.

„Úgy gondolom, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség története egy sikertörténet. A rendszerváltás után a cserkészszövetség volt az egyedüli társadalmi szervezet, amely nemzetiségi alapon képes volt újraszerveződni, és egy olyan tevékenységet létrehozni, továbbvinni, aminek ez a tábor is az eredménye. Azt kívánom, hogy ezt a lángot, amit évekkel ezelőtt fogadalmatokkal megerősítettek, továbbvigyétek a jövőben is” – mondta Bukovszky László, kisebbségi kormánybiztos. Beszédét követően könyvcsomagot nyújtott át a szervezet ügyvezető elnökének, Csémi Szilárdnak.

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség részére zászlót adományozott, amelyet Virág András, a házelnök titkára adott át Gál Eriknek, az SZMCS elnökének. „Pár nappal ezelőtt még az Országházon lengett, jelezve Magyarország szuverenitását és sok minden mást. Emlékeztessen ez magyarságunkra, hogy hazánk megőrizhesse az elszakított nemzetrészek közösségeivel való összetartozását” – olvasta fel Virág András az adományozólevelet.

„Ez a Nagytábor egy hatalmas és kivételes lehetőség mindannyiunknak, hogy jobbá váljunk, tanuljunk egymástól, tudást sajátítsunk el, és erősítsük, ünnepelhessük cserkészetünket. Mert ünnep ez az SZMCS-nek, hisz majdnem minden csapata itt van, és ünnep az összmagyar cserkészetnek is. Biztos vagyok benne, hogy nagy kihívások várnak ránk, de tudom, hogy meg fogunk felelni nekik, és példánkkal és munkánkkal mindent meg fogunk tenni, hogy a cserkészeszme valóra váljon a világban” – hangzott el Gál Erik, az SZMCS elnökének köszöntőjében.

„A nemzetben való gondolkodás, amit ti éltek a mindennapokban, példamutató egész Európa számára. Üdvözlünk titeket itthon, Ipolynyéken, ugyanis ez a mi szülőföldünk, ahova sokan már tényleg úgy jöttök, mintha haza érkeznétek. Itthon voltunk benne tegnap, ma, és itthon leszünk holnap is, és ezt hirdeti a ti Nagytáborotok is” – mondta Hrubík Béla, Ipolynyék község polgármestere.

„Cserkészcsapataink évről-évre cserkésztábort szerveznek nyaranta, oda viszont vagy maguk, vagy egy-két másik csapattal mennek. A Nagytábor épp ezért is különleges, mert itt a kisközösségi élmény mellett a nagy egészbe való tartozást is megismerhetik. A cserkészcsapatok vezetőiből összeállt szervezőcsapat közel félszáz vezetője azért dolgozott, hogy ezeknek a gyerekeknek és fiataloknak megadják a lehetőséget átélni, hogy nincsenek egyedül itt a Felvidéken” – mondta Juhász Gergely táborparancsnok.

A 2017-es Nagytábor kerettörténete a reformkor. A táborban megelevenednek a kor vívmányai, felépül a Lánchíd, és Országgyűlésen vitatják meg nyelvi jogaikat a nemesek. A kiemelt programok között szerepel a Zsibvásár, ahol az egész tábor egyszerre vesz részt. Délelőtt Gasztrofesztivált tartanak csupa magyar étellel, a résztvevőket pedig egész nap különféle népi és egyéb foglalkozások várják. Érkeznek kézművesek, néptáncoktatók, koncertet ad a Crux együttes, de szó esik majd az internet veszélyeiről és a médianevelés fontosságáról is. A résztvevők beülhetnek a Pilvax kávézóba elfogyasztani egy kakaót vagy limonádét, és vicces képeket készíthetnek Aladárral, a nagytábori újság kedvenc figurájával.

A táborban 10 éves kortól vehetnek részt az SZMCS tagjai, az egyes programokat is a korosztályok igénye szerint állították össze. A portya során megismerhetik a környék természeti szépségeit is, önkéntes munkájukkal pedig Ipolynyék községet segítik majd. A táborban vár a gyerekekre egy óriás számháború, ahol egyszerre 300-an versenyezhetnek majd, a fogathajtó versenyen pedig ügyességüket és gyorsaságukat is megmutathatják majd.

A Nagytábor 2017. augusztus 3-án fejeződik be.

(szmcs-p)