Közel 800 ezer euróba került az út, de mostantól úgy juthatnak ki a lakosok az Észak II-esről, mint a pinty

2023. december 8. - 14:52 | Régió

Az új dunaszerdahelyi átkötőút a Sport utca és a Kisudvarnoki út között pénteken délelőttől már használható. Járt hozzá két egyirányúsított utca is, ami miatt az ott élők nyilván egy ideig majd morogni is fognak, az új útszakasz jelentősége viszont elvitathatatlan.

Közel 800 ezer euróba került az út, de mostantól úgy juthatnak ki a lakosok az Észak II-esről, mint a pinty
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

"Főleg azok számára lesz kedvező, akik az Észak II-es lakótelepről vagy Sikabony városrészről érkeznek vagy oda mennek" - szögezte le Hájos Zoltán polgármester a délelőtti átadón. Mostanáig a forgalm a Gyurcsó István utcában vesztegelt, amely csúcsidőben teljesen befagyott, de csúcsidőn kívül sem volt egyszerű átjutni rajta sem a lakótelep felől, sem az üzleti negyed felől. Az északi átkötőúttal eggyel nőtt a város egyik legnagyobb lakótelepére be- és az onnan kivezető utak száma.

Ez nyilván újabb forgalmi csomópontokat alakít majd ki a Sport utca és a Kisudvarnoki út felől is, a pénteki csúcsidőben pedig már ki is derülhet, hogy mennyiben segíti az új út a lakótelepről való kijutást, a lakótelepen való átjutást, vagy az oda történő bejutást.

A polgármester az átadón kifejtette, hogy az útszakasz projektálása még 2019-ben kezdődött, a projektdokumentáció pedig mintegy 7200 euróba került, ami magába foglalta az úttestet a járdával és a bicikliúttal együtt, valamint a közvilágítást. A víz- és szennyvízhálózat kiépítésének folyamatát a város az elvi építkezési engedélyig folytatta, ami a Hájos szavai szerint 6600 eurójába került a városnak, innentől viszont sikerült meggyőzni a Nyugat-Szlovákiai Vízműveket, hogy folytassák, a vállalat pedig ezt meg is tette, és saját költségen építették ki, illetve bővítették az útszakasz mentén a hálózatot, ami számukra azért is előnyös, mert az út mentén egy rakás új építkezési terület jön létre, friss és ropogós új ügyfelekkel.

"A csatornahálózat és a vízközmű kiépítése 2022 októberétől idén áprilisig tartott. Az új útszakasz nem épülhetett volna meg a telekommunikációs hálózat áthelyezése nélkül, ami idén január és február folyamán valósult meg, és 54 ezer euróba került" - folytatta a polgármester.

Még február folyamán zajlott az új útszakasz helyén húzódó egykori kiserdő fáinak kivágása. Hájos elmondta, hogy ez esetben a járási hivatalt kellett győzködni, hogy az útszakasz nem az építkezési területek kialakítása érdekében épül, hanem hogy folyamatosabbá és biztonságosabbá váljon a közlekedés a városnak ezen a részén.

„Az úttest kiépítése augusztustól mostanáig tartott, és összesen 619 ezer euróba került. A közvilágítást szintén ezalatt építette a Municipal 56 400 euróból. Összességében ez a beruházás tehát 782 783 eurót igényelt. Egy olyan beruházásról van szó, ami fontos volt a város életében, főleg azok számára, akik errefelé laknak" - hangsúlyozta a polgármester.

Nem értett egyet vele egy helyi lakos, aki az átadó után odaszólt a polgármesternek, hogy mégis hogyan tehetik meg azt, hogy a "nagy forgalmat" a lakóházak közé, ahol sok a gyerek. Szerinte ugyanis ez sok nagy balesetet eredményez majd, a polgármester viszont ezzel nem értett egyet. Nehéz előrejelzni, hogy mennyien használják majd épp ezt az útszakaszt arra, hogy az Észak II-es lakótelepen áthaladva jussanak el Sikabonyba, vagy a belvárost kikerülve a légi útra, illetve fordítva, a város nyugati részéből a Galántai útra.

Az út átadásával egyidejűleg egyirányúvá vált az SzNF tér és a Smetana liget leghosszabb útszakasza a lakóházak között. Ez ugyancsak nagy változást jelent a lakótelepen élők életében, és akik az adott utcáknak azon a végén élnek, ahonnan tilos behajtani az utcába, azoknak bizonyára jár is némi kellemetlenséggel, hogy kerülniük kell. A forgalmi rend változása viszont éppen az egyirányúsított közlekedésből kifolyólag előnnyel is jár, a rendkívül szűk utcákban ugyanis a szemben haladóknak eddig alig volt hova lehúzódniuk.

(SzT)