Közel 90 személyen végeztek koronavírus-tesztet a nagymegyeri szociális központban, kettejük eredménye pozitív lett

2020. április 24. - 09:28 | Régió

Nagymegyer városában márciusban jelentettek először koronavírus-fertőzött személyeket. Akkor egy nő és egy férfi koronavírus-tesztje lett pozitív. Az újabb bejelentésre a napokban került sor.

Közel 90 személyen végeztek koronavírus-tesztet a nagymegyeri szociális központban, kettejük eredménye pozitív lett
Fotó: a központ internetes oldala

A helyi Szociális Szolgáltatások Központja Ad usum létesítmény két kliense rendelkezik pozitív teszttel. Erről a központ igazgatója, Bohuš Kubiš tájékoztatta a Paramétert.

„Múlt héten, megelőzés céljából mi magunk kezdeményeztük a dunaszerdahelyi Közegészségügyi hivatalnál a klienseink és dolgozóink tesztelését. Hamar megkaptuk a választ, így hétfőn, azaz április 20-án mindenkin, közel 90 emberen el is tudtuk végezni a tesztet. Az alkalmazottak mind negatív eredményt produkáltak, a kliensek közül pedig két személy eredménye lett pozitív. Mindketten februárban voltak utoljára orvosi kivizsgáláson, azóta a szociális központban tartózkodtak“

– kezdte az igazgató.

A létesítményben az előírásoknak megfelelően tilos a látogatás, csomagot is utoljára március elején kaphattak az ott lévők. Az igazgató elmondása alapján az összes dolgozójának bebiztosította az arcmaszkot, fertőtlenítenek, betartják az előírt óvintézkedéseket. A két fertőzött személy ráadásul, bár azonos épületben, de külön szobában volt elszállásolva. Ezek fényében egyelőre sejtésük sincs, a lakók hogyan kaphatták el a betegséget. Erre jelenleg még a Közegészségügyi hivatal sem talált magyarázatot.

„Még két dolgozónkat nem teszteltük le, azonban ők március 6-tól nem dolgoznak, így kizárt, hogy ők hozták volna be a fertőzést“ – mondta Bohuš Kubiš.

A Szociális Szolgáltatások Központja olyan embereknek ad otthont, akik valamilyen egészségügyi, vagy más problémával küzdenek, ápolásra van szükségük. Így a két kliens, akinél koronavírust diagnosztizáltak – az egyikük 59, a másikuk 72 éves –, szintén rendelkezik egészségügyi problémával.

Az igazgató állítása szerint azonban koronavírusra jellemző tünetük nincsen.

A központ két épülettel rendelkezik. Mindkét pozitív kliensük ugyanabban az épületben volt elszállásolva, így jelenleg is ugyanazon épület egy szállásegységében vannak az illetők, és az egész épületet, valamint az őket gondozó személyzetet is karantén alá helyezték. A másik épületben szintén szigorú higiéniai és járványügyi intézkedések szerint járnak el, azonban ez az épület nincs karantén alá helyezve.

„Április 27-én újra teszteljük őket, meglátjuk, akkor mit mutat az eredmény“

– húzta alá Kubiš.

SzC