Közel egymillió eurót ad az EU elektromos buszokra Dunaszerdahelyen, heteken belül ingyenessé válik a tömegközlekedés

2022. szeptember 29. - 08:00 | Régió

Heteken belül két elektromos autóbusz váltja az eddigi, dízel meghatású városi tömegközlekedési eszközöket Dunaszerdahelyen, a projektet nagyrészt az EU támogatta.

Közel egymillió eurót ad az EU elektromos buszokra Dunaszerdahelyen, heteken belül ingyenessé válik a tömegközlekedés
Archív felvétel az autómentes napról (Fotó: a szerző)

Ahogy arról Hájos Zoltán a két héttel ezelőtti autómentes napon is beszámolt, ingyenessé válik a városi tömegközlekedés Dunaszerdahelyen, miután forgalomba helyezik azt a két elektromos autóbuszt, amelynek jelenleg a közbeszereztetése zajlik. A városi képviselő-testület e heti ülésén hagyta jóvá az ehhez szükséges költségvetés- és rendeletmódosítást.

Dunaszerdahely a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztériumnál meghirdetett EU-s pályázaton nyert 980 ezer eurót a környezetbarát, alternatív meghajtású, alacsonypadlós autóbuszok megvásárlására irányuló projektjével. Ebből a város két elektromos meghajtású buszt vásárolhat, a városi önrésszel a projekt teljes költsége 1,03 millió euró.

„Folyamatban van a közbeszerzés, és nem lesz vele olyan beszállítói probléma, mint egyes autótípusokkal, amelyekre akár sok-sok hónapot várni kell” – szögezte le Hájos Zoltán polgármester, aki szerint lényegében hetek kérdése, hogy forgalomba helyezzék az új autóbuszokat. A városi tömegközlekedést, ahogy eddig is, az SAD DS vállalat üzemelteti majd.

„A pályázatban köteleztük magunkat, hogy ingyenessé tesszük a városi tömegközlekedést, ami szintén plusz pontokat jelentett a projekt elbírálásánál” – jegyezte meg a polgármester, ennek kapcsán pedig a képviselő-testület módosította a tömegközlekedési árszabásra vonatkozó városi rendeletet, és ebből kiderül, hogy

az elektromos autóbuszok üzembe helyezésétől ingyenessé válik a tömegközlekedés mindenki számára Dunaszerdahelyen.

Eddig a nyugdíjasok és a diákok számára volt lehetőség ingyenesen közlekedni a városi buszokon.

A buszokat Hájos elmondása szerint éjszakai árammal töltik majd, és a városi sportcsarnok mellett újonnan létesített trafóállomás lehetőséget ad arra, hogy mindkét buszt egyszerre töltsék az éjjeli órákban.

Felmerült az is a plénumon, hogy amint forgalomba helyezik az új buszokat, fokozatosan sűrűbbé tehetik a járatok számát és kiszélesíthetik azok útvonalát. Konkrétumok egyelőre nem merültek fel, nyilván ez a városi tömegközlekedés iránti igénytől is függ majd.

„Bízom benne, hogy ezáltal is csökkenthető majd az autóforgalom a város területén, és kevesebb lesz a dugó” – fejtette ki reményét a polgármester.

A gyakorlatban egyébként úgy néz majd ki a használatuk, hogy nem lesz szükség jegyek vásárlására. Eredetileg nulla euró értékű menetjegyek kibocsátása szerepelt a rendeletben, ezt azonban törölték, tekintettel arra, hogy ezáltal is rövidül a buszok menetideje, mert nem megy el az idő a jegyvásárlással, mikor egyébként is ingyenes a tömegközlekedés.

Komárom után Dunaszerdahely lehet a második szlovákiai város, ahol ingyenessé válik a tömegközlekedés, de az első, ahol ez elektromos autóbuszokkal valósul meg.

(SzT)