Közel kétmilliós támogatásra pályázik Fülek – cél a munkanélküliség csökkentése

2018. június 21. - 09:17 | Régió

Fülek önkormányzata egy újabb határon átnyúló pályázatba kapcsolódott be, amely ezúttal a munkanélküliség csökkentésére irányul.

Amennyiben sikeresen zárul, a városba közel kétmillió euró érkezik. A projekt eredményeként Füleken mindenekelőtt egy új ipari csarnok felépítése, valamint a város ipari zónájának fokozatos revitalizációja várható.

Határon átnyúló gazdasági együttműködés

Az INTERREG határon átnyúló projekt a határ szlovák és magyar oldalán megvalósítható területi foglalkoztatottsági akciótervek kialakítására irányul. A teljes határvidék kilenc pályázati szándékkal állt elő. Közülük három Besztercebánya és a magyar Nógrád megye határ menti területeit célozza meg. Abból kettő a két országot összekötő ipolyhídvégi és ipolyvarbói híd megépítését érinti. „A harmadik a mi projektünk. A célja egy gazdasági együttműködési tengely kialakítása a Hatvantól Losoncig, illetve esetenként Zólyomig terjedő területeken. Eme korridor kialakítását az R2-es gyorsforgalmi utunk és a magyar M3-as autópálya lenne hivatott biztosítani“ – magyarázta Agócs Attila, a projekt szlovák oldalának vezető partnereként szereplő Fülek polgármestere. „Meg akarjuk erősíteni a régióban működő transznacionális társaságok, amilyen például a hatvani Bosch és továbbiak, szállítói környezetét.“

Új csarnok és több tíz munkahely

A teljes projekt költségvetése a polgármester szavai szerint megközelítőleg 5,9 millió euró, abból 4,4 millió az európai támogatás, a feltételezett állami támogatás pedig hozzávetőleg 287 ezer euróra tehető. „De nem egy projektről van szó. Az akciótervek a határ két oldaláról kialakított párok hét projektjéről szólnak.“ Ezen belül Fülek város megközelítőleg két millió euró értékű projekttel vesz részt, melyből az európai és az állami támogatás összege 85 százaléknak felel meg, a maradék a város társfinanszírozása alá esik. „Az ipari barnamezők, ún. brownfield-ek, revitalizálásának megkezdését tűztük ki célul az ipari zónánkon belül. A néhai Kovosmalt kihasználatlan és elhanyagolt részeiről van szó“ – magyarázta a polgármester, hozzátéve, hogy a város egy-két hektárnyi ipari területet szándékszik vásárolni, amelyen egy kisebb ipari csarnokot tervez felépíteni. „Egy beruházót szeretnénk bele csalogatni, aki több tíz embert alkalmazna a városban. A csarnok bérleti díjából aztán hozzáfognánk az adott területen található többi épület fokozatos felújításához“ – fűzte hozzá.

Jelenleg a zónán belüli területek közül próbálják kiválasztani a megfelelőt. „Amint kiválasztjuk a konkrét területet, hozzáfogunk a tervkészítéshez.“ Amint még kiegészítette, a komplex projektbe további aktivitások, valamint a partnerek „soft“ projektjei is, mint például átképző tanfolyamok, a tartósan munkanélküliek munkapiaci integrálásából származó tapasztalatok cseréje, stb. is beletartoznak. „Valóban egy átfogó, egyértelműen a régión belüli munkanélküliség csökkentésére irányuló projekt ez“ – tette hozzá. A részletesen szétdolgozott pályázati kérelmet a város ez év végéig tervezi benyújtani. „A megvalósítása a 2019-es és 2020-as évben várható“ – zárta szavait.

(Kovácsová Klaudia)