Közel kétszázan tüntettek dallal a somorjai Deichmann előtt

2015. november 28. - 13:27 | Régió

Szombaton délelőtt békés összejövetel zajlott a somorjai Deichmann előtt, ahol közös énekléssel próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy Somorja évszázadok óta kétnyelvű város, éppen ezért nem rúghatnak ki egy eladót azért, mert magyarul beszélt a munkahelyén.

Közel kétszázan tüntettek dallal a somorjai Deichmann előtt
Paraméter-felvételek

Közel kétszázan érkeztek szombaton a somorjai Deichmann elé, ahol a megmozdulás szervezője, Kovács Koppány zenésztársaival együtt, dallal próbálták felhívni a figyelmet a nyelvi kirekesztés elleni harc fontosságára.

“Somorja évszázadok óta kétnyelvű város, és ez a jövőben is így fog maradni. Ezt tudatosítania kell mindenkinek, aki belép ide, legyen az üzletvezető vagy bárki más!” - hangsúlyozta Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontembere.

A békés összejövetel nyugodt körülmények közt zajlott, az emberek a zenészekkel együtt énekelték a dalokat.

Mint ismert, az utóbbi napokban kirúgták a somorjai Deichmann cipőbolt egyik dolgozóját, mert saját bevallása szerint felettese megelégelte, hogy magyarul beszélt a munkahelyén.

„A magyaroknak magyarul köszöntöttem, a szlovákoknak szlovákul. A magyar vásárlókat magyarul szolgáltam ki. A nyitás napján végig dolgoztam, ahogy vasárnap is, nem volt gond, minden rendben ment. (...) Hétfőn a területi menedzser figyelt engem egész nap, de a munkámban nem talált kivetnivalót. Este mégis behívott az irodába, ahol a papír, amely alapján elbocsátottak, már az asztalon várt. Indokolnia nem kellett, benne voltam még a három hónapos próbaidőmben" - mondja a kirúgott dolgozó, aki megkérdezte felettesét, azért rúgták-e ki, mert magyarul beszélt a vevőkkel. Erre, állítása szerint, azt a választ kapta, hogy ha egy vevő belép a boltba, annak az eladó nem köszönhet automatikusan magyarul, csak szlovákul.

A Deichmann azonban továbbra is elutasítja, hogy azért bocsátották volna el alkalmazottjukat, mert magyarul beszélt. A vállalat képviselője, Karel Madzia hangsúlyozta, a hölgyet próbaidő alatt bocsátották el, de ennek nem volt köze a nyelvhasználathoz.

-para-