Közel négyszáz menekült számára kértek kikötést Olaszországban az őket szállító civilhajók

2019. november 22. - 18:53 | Külföld

Kétszáztizenöt személy tartózkodik az Ocean Viking, hetvenhárom az Open Arms és hetvenkilenc az Aita Mari nevű NGO-hajón, amelyek felhívást intéztek Olaszországhoz, minél előbbi kikötést kérve - jelentette az olasz sajtó pénteken.

Közel négyszáz menekült számára kértek kikötést Olaszországban az őket szállító civilhajók
AP Photo

Az Ocean Viking a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) civil szervezetek közös hajója, amely augusztustól már többször megfordult a líbiai és az olasz partok között. Majdnem négy hónap alatt több mint hatszáz bevándorlót hozott az olaszországi kikötőkbe. Az Open Arms-t a hasonló nevű spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) működteti. Az Aita Mari az azonos nevű szintén spanyol civilszervezet hajója, amely egy év szünet után november 12-én indította újra tevékenységét a Földközi-tengeren.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) közlése szerint a líbiai harcok kiújulásával az utóbbi 48 óra alatt több mint 600-an indultak útnak a líbiai partokról tíz különböző csónakkal vagy kisebb hajóval.

Ezekből egy csónaknak sikerült eljutnia egészen a dél-olaszországi Lampedusa szigetéig. Egy másik csónaknak a péntekre virradó éjszaka a máltai hatóságok nyújtottak segítséget. További, migránsokkal teli csónakokat a líbiai parti őrség tartóztatott fel.

Ezzel egy időben az olasz hatóságok a délnyugat-olaszországi Crotone vizein egy vitorlás hajót tartóztattak fel 31 migránssal: a hajó a törökországi Bodrumból hat nap alatt tette meg az utat. A hajó két fős orosz legénységét őrizetbe vették.

MTI