Közelednek egymáshoz a szomszédos önkormányzatok

Közös önkormányzati ülést szervezett Hodos és Nagyabony község önkormányzata, hogy megbeszéljék a két községet érintő közös ügyeket. A találkozó másik fontos mozzanata az ismerkedés volt.

 

Közelednek egymáshoz a szomszédos önkormányzatok
Két önkormányzat közös ülése (A szerző felvételei)

A szerda esti összejövetel elején formális bemutatkozásra került sor a két testület között, hiszen szinte mindkét önkormányzat képviselői lecserélődtek. Ezután több mint egyórás tárgyalás kezdődött a két települést érintő egyik legfontosabb problémáról, a csatornahálózat építéséről.

Hodos és Nagyabony község külön-külön nem tud pályázatot beadni csatornahálózat kiépítésére, ezért néhány évvel ezelőtt közösen egy társulást hoztak létre, így több esélyük van a támogatás lehívására. A mostani összejövetelen megválasztották a társulás vezetőségi tagjait és a felügyelő bizottságot. A társulás elnöke Balódi László, Hodos község polgármestere maradt. „Az építkezési engedélyünk már megvan a hálózat kiépítésére, arra várunk, hogy legyen egy pályázati kiírás, amire reagálni tudunk, és ha az sikeres lesz, akkor el tudjuk kezdeni az építkezést” – hangsúlyozta Balódi, aki hozzátette, hogy a hodosi hálózat 13,3 kilométeres lenne és 6 778 000 euróba kerülne, a nagyabonyi hálózat pedig 10,8 kilométer hosszú lenne és 5 398 000 eurót kell a kiépítésért fizetni.

Gányovics Júlia Nagyabony és Balódi László Hodos polgármestere

Mindezek mellett az önkormányzatok vezetői tisztában vannak azzal, hogy a pályázati összegek nem minden esetben fedik a beruházások kiadásait, így minden esély megvan arra, hogy kölcsönt kell majd felvenniük a munkálatokra, illetve az esetlegesen jóváhagyott beadványokhoz önrészt is kötelesek fizetni. Ezután már csak meg kell győzni a lakosokat, hogy csatlakozzanak, hiszen a pályázatok egyik feltétele a bizonyos számú háztartások csatlakozása is.

A találkozó végén még több témát érintettek, köztük a hulladékgazdálkodás hatékonyabb megoldását és a zöld hulladék hasznosításáról szóló terveket.

 

 

(alsa)