A Közéleti Kérdések Intézete nem kér Danko 30 napos moratóriumából

2019. szeptember 27. - 16:15 | Belföld

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) felszólította a parlamenti képviselőket, hogy ne fogadják el a politikai közvélemény-kutatások közzétételére vonatkozó szigorítást, mivel már a jelenlegi szabályozás is sérti a polgárok információjutáshoz való jogát.

Az intézet szerint a szigorítás gyakorlatilag betiltaná a választás előtti szociológiai felméréseket is, hiszen az igazi választási felmérések azok, amelyeket közvetlenül a voksolás előtti napokban végeznek, mert ilyenkor a legkiélezettebb a politikai verseny.

Az IVO szerint a szigorítás mögött a politikusok választási kudarctól való félelme áll, ezért törvényi manipulációval akarják megakadályozni, hogy a választás előtt a legfontosabb információk eljussanak az állampolgárokhoz, amelyek alapján aztán szavazati jogukat gyakorolhatják.

A jelenlegi szabályozás szerint 14 nappal a választás előtt már nem lehet politikai közvélemény-kutatást nyilvánosságra hozni, ám Andrej Danko SNS-elnök 30 napos moratórium bevezetését javasolja. Indítványát Robert Fico, a Smer-SD elnöke is támogatja, ő 60 napos tiltást javasol.


TASR