Középiskolai felvételi: vizsga nem lesz, de válogatás igen - mutatjuk, miért mennyi pontot kaphatnak

2020. április 29. - 13:11 | Belföld

Nem lesz felvételi idén a középiskolákban, a tanulókat az alapiskolai eredményeik alapján veszik fel a középiskolák. A miniszter szerint az módszerük eredménye szinte azonos a korábbi felvételi módszer eredményével. Tesztelték. A tanulóknak május 15-ig kell jelentkezniük, és május 29-én tudhatják meg, hogy felvették-e őket. A komáromi és a dunaszerdahelyi magyar gimnáziumok igazgatói elfogadhatónak tartják a felvételi eljárást.

iskola
Fotó: Paraméter

A koronavírus-járvány miatt elmaradnak a középiskolai felvételik is, az iskolák a tanulókat az alapiskolában elért eredményeik alapján vehetik fel. A felvételi kritériumait azonban minden középiskola önállóan szabhatja meg az oktatási miniszter rendeletének megfelelően. „Mintegy 40 ezer tanuló venne részt a felvételin, és mivel több helyre is jelentkezhet, akár százezer felett is lehetne a felvételi események száma, ezért döntöttünk az eddigi felvételi eljárás módosítása mellett” – magyarázta Branislav Göhring (SaS) oktatási miniszter.

Három paraméter

A középiskolák három szempontrendszer alapján értékelhetik a jelentkezőket: a meghatározott – a kötelező és az iskola által kiválasztott – tantárgyakban elért eredmények, az előmenetel az alapiskola utolsó három évében, valamint a tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján.

Kötelező tantárgyak

A magyar iskolák esetében a magyar nyelv és irodalomból, szlovák nyelv és szlovák irodalomból valamint a matematikából elért eredményeket kötelezően figyelembe kell venni. A tantárgyaknál a nyolcadik év végi és a 9. félévi jegyet veszik figyelembe.

A maximálisan elérhető pontszám – akinek mindhárom jegye egyes – 135.

A minimum a nulla, ami négyesért jár – elég, ha csak az egyik tantárgy négyes. (A pontszámot a P=5.(4-x).(4-x).(4-x) képlet alapján számolják ki, ahol az x a tantárgyból kapott jegy.)

Profiltárgyak és kiegészítő tárgyak

Az iskola meghatározhat legfeljebb három profiltárgyat, erre egy tantárgy esetén 9, kettő esetén 27, három esetén pedig 81 pont kapható maximálisan. Meghatározhatnak kiegészítő tantárgyakat is, legfeljebb ötöt. Ezek pontozása a legalacsonyabb, de szintén exponenciálisan emelkedik: egy tantárgy esetén 6, kettő esetében 18, háromnál 54 a maximális pontszám. (Pontozás: profiltárgy – P=3.(4-x).(4-x), kiegészítő tantárgy – P=2.(4-x).(4-x), x – a tantárgyból kapott jegy)

Az előmenetelre további 15 pont

Az oktatási miniszter rendelete szerint a tanuló teljes előmenetelét is pontozzák, de csak az utolsó három évet.

A tiszta egyes bizonyítvány minden évben 5 pontot ér, vagyis ebből újabb 15 pontot vihet magával a tanuló a középiskolába.

Országos versenyek

A tanuló akár újabb 100 pontot is kaphat az országos tanulmányi versenyeken, sportversenyeken elért helyezése vagy művészeti területen elért eredménye alapján. Az iskola egy saját kritériumot is meghatározhat, az iskola profiljának megfelelően. Minden terület – tantárgyi verseny, sport, művészet – 0-100 pontot érhet a tanulónak.

Tesztelték a pontozást

Branislav Göhring oktatási miniszter szerint a pontozásos rendszer eredménye közel azonos azzal, amit felvételivel elértek volna, több iskolán, reális jelentkezők bekapcsolásával tesztelték a rendszert. „Vizsgáltuk az online felvételi lehetőségét is, de ennél biztosan nem tudtunk volna azonos feltételeket teremteni minden felvételiző számára, biztosan lettek volna, akiknek személyesen meg kellett volna jelenniük, mert otthon nincs olyan műszaki felszerelésük – számítógép, kamera, mikrofon stb. Ezzel nem érthettem egyet,

mindenkinek azonos startfeltételeket akarunk biztosítani” - jelentette ki a miniszter.

Emellett az iskolák műszaki feltételei sem a legjobbak, nem minden iskola tudta volna lebonyolítani az online felvételit.

A nyolcéves gimik később

A nyolcéves gimnáziumok később tudják meg, hogy milyen rendszerben vehetik fel a tanulókat. „Előbb azt akartuk megoldani, hogy ne maradjanak iskola nélkül, akik befejezik az alapiskolát” - magyarázta Gröhling. A nyolcéves gimnáziumokra is kidolgozzák a feltételeket. „Meg akarjuk tartani a nyolcéves képzést is, nem akarjuk változtatni a feltételeket, de a felelősségteljes döntéshez még kell egy kis idő, hogy a kritériumokat úgy tudjuk beállítani, hogy ne diszkrimináljuk a többi tanulót” - magyarázta a miniszter. Egyelőre azt lehet tudni, hogy a felvételi folyamat június 15-én kezdődik.

Megfelelőnek tartják a szabályozást a komáromi és a dunaszerdahelyi gimnáziumok igazgatói

„Tudatosítani kell azonban, hogy világjárvány van, abszolút igazságos rendszert nem lehet felállítani – mondta a Paraméternek Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója. – Ez ebben a helyzetben nem egy rossz döntés, a diákoknak nem kell felvételi vizsgát tenniük, nem kell bejönniük az iskolába.”

A Selye János Gimnázium 100 diákot vehet fel idén, eddig mintegy 150-en jelentkeztek. Az igazgató szerint viszont problémát okozhat, hogy egy diák két helyre is beadhatja a jelentkezését, de nem mindig iratkozik be az, aki a felvételin megfelelt. „Idén, mivel nagyon szűk az idő, nem biztos, hogy időben tudjuk értesíteni azokat, akik az első körben nem jutottak be, de mivel az előttük végzettek nem iratkoznak be, mégis tanulhatnának nálunk” – magyarázta Andruskó. Így előfordulhat, hogy ősszel 100-nál kevesebben kezdik el az évet, pedig jelentkező lenne elég.

A határidők tarthatóak

A határidők egyéb szempontból nem túl szorosak. „Május 7-ig nyilvánosságra hozzuk a feltételeket. Mérlegeljük, hogy figyelembe vesszük a magyar országos versenyek – például a Tompa Mihály Verseny – eredményeit is, de mivel idén a legtöbb verseny elmaradt a járvány miatt, a tanulók várhatóan a nyolcadikban elért eredményeikkel jelentkezhetnek” – magyarázta Andruskó.

A Vámbéry 55 diákot vehet fel

Nem lát problémát a felvételi vizsga elmaradásában Valkai Anett, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatója sem. „A tantárgybizottságok elnökeivel egyeztetve meghatározzuk azoknak a tantárgyaknak a listáját, amelyeket figyelembe veszünk, emellett beszámítjuk a korábbi években elért eredményeiket és az országos versenyek eredményeit” – mondta a Paraméternek Valkai. A korábbi értékelést azért is módosítaniuk kell, mert idén a kilencedikesek nem írtak Monitort.

A gimnázium 55 diákot vehet fel a 2020/21-es tanévre, vagyis két osztályt nyithat, a jelentkezők száma alapján az igazgató úgy látja, hogy szinte mindenkit fel fognak tudni venni.

Néhány fontos határidő:

május 7. - a középiskola igazgatója nyilvánosságra hozza az iskolája felvételi kritériumait

május 15. - a tanuló leadja a jelentkezését vagy az alapiskolájában vagy a kiválasztott középiskolában; a már korábban – február 28-ig vagy április 10-ig leadott jelentkezést is lehet módosítani, május 13-ig

május 29. - a középiskola igazgatója dönt a felvételről (nyilvánosságra hozza a felvettek listáját, és levélben értesíti a tanulót)

június 4. - a tanuló tájékoztatja a középiskolákat, ahová jelentkezett, hogy ott folytatja-e tanulmányait

június 5. - a középiskola igazgatója nyilvánosságra hozza, hogy van-e még szabad hely

június 19. - a tanuló bejelentkezik a 2. fordulóba

június 25. - a középiskola igazgatója dönt a felvételről

Lajos P. János