A középiskolák végzősei tartanak az érettségitől, legszívesebben eltörölnék, de az oktatásügyi minisztérium hajthatatlan

2021. december 12. - 11:36 | Belföld

Egyes végzős diákok tartanak az érettségi vizsgától, ugyanis középiskolás éveiknek majdnem a felét otthon töltötték a koronavírus-járvány miatt. Az oktatásügyi minisztérium ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy 2021/22-es tanév olyan formában ér véget a középiskolákban, mint a járvány előtti időszakban.

A középiskolák végzősei tartanak az érettségitől, legszívesebben eltörölnék, de az oktatásügyi minisztérium hajthatatlan
Fotó: TASR

„Ma már általánosan ismert, hogy a távoktatás nem olyan hatékony, mint a jelenléti tanítás. Sokan nem érzik magukat felkészültnek az érettségire, ezért érthető, hogy számos kezdeményezés jön létre az érettségi eltörlésére” – nyilatkozta a TASR-nek Kristián Krivda, a Középiskolások Szövetségének elnöke. Felhívta rá a figyelmet, hogy az utóbbi két év a bizonyíték rá, hogy az érettségi vizsga nem elég rugalmas és adaptálható a 21. században.

A szövetség szerint eljött az ideje, hogy párbeszédet indítsanak az érettségi reformjáról. Krivda szerint viszont hosszú távú szempontból szintén nem reális az érettségi eltörlése minden évben. „De ha a távoktatás januárban is folytatódni fog, kérni fogjuk az illetékeseket legalább a tananyag csökkentésére. Az idei érettséginek bizonyos formában figyelembe kell vennie a körülményeket, amelyek szerint az oktatásügy működött a járvány alatt” – tette hozzá Krivda.

Az oktatásügyi minisztérium szerint az iskolák szeptembertől rendesen nyitva voltak, az iskolai Covid-szemafor szerint működtek. A jelenlegi helyzet, valamint a középiskolák bezárása ellenére az intézmények üzemeltetői, illetve igazgatói többször tájékoztatták a diákokat, hogy az érettségi, abszolvens és záróvizsgák a szabályok szerint történnek majd. „Miközben az iskolák képesek megvalósítani az érettségi, abszolvens és záróvizsgákat jelenléti formában, beleértve azok összes részét” – tájékoztatott az oktatásügyi minisztérium.

Maximilián Kubík, a pozsonyi Grösslingová Gimnázium végzőse rámutatott, hogy az online tanítás nem helyettesíti adekvátan a jelenléti oktatást. „A távoktatás során a diákok elveszítik motivációjukat a tanulásra, az osztálytársakkal való nem elegendő kapcsolattartás pedig szociális és pszichikai problémákat okoz náluk” – magyarázta a diák, és egyben felteszi a kérdést: hogyan érettségizzen egy diák kémiából, ha nem tették lehetővé, hogy elvégezze a kísérleteket, amik a vizsga tárgyát képezik? Vagy hogyan érettségizzen egy diák, akinek nincs internet-hozzáférhetősége, az utóbbi két évben pedig szinte semmilyen oktatásban nem volt része?

A 2022-es érettségi eltörlésével kapcsolatban már petíciót is kiírtak, amit eddig több mint 18 ezren írtak alá.


TASR/para