A középiskolások körében Zuzana Čaputová a nyerő, Menyhárt József a legnépszerűtlenebb

2019. február 16. - 17:49 | Belföld

Ha az elkövetkezendő elnökválasztáson a középiskolások szavazhatnának,  Zuzana Čaputová kapná a legtöbb szavazatot. Második helyen Robert Mistrík végzett náluk, a harmadik helyet pedig Marian Kotleba szerezte meg - ez derült ki egy szimulált elnökválasztás eredményeiből, amit a Középiskolásokért (Pre stredoškolákov) Polgári Társulás rendezett.

A középiskolások körében Zuzana Čaputová a nyerő, Menyhárt József a legnépszerűtlenebb
Fotók: Cséfalvay Á. András / Paraméter

A szimulált választás február 13. és február 15. között zajlott, amin 51 szlovákiai helység 15 évnél idősebb, 115 gimnázium és szakközépiskola tanulója vett részt. A 26 429 diák 53 százaléka szavazott, tehát 13 888-an - minderről Natália Meleg, a projekt egyik szervezője tájékozatta a sajtót.

"Közel 39 százalékuk (pontosabban 38,72 százalék) voksolt Zuzana Čaputovára. Robert Mistrík a szavazatok 14,73 százalékát szerezte meg. Marian Kotleba a maga 10,25 százalékával a harmadik helyen végzett"

- mondta a sajtótájékoztatón Natália Meleg.

Čaputová az összes megyében a legtöbb szavazatot kapta, mögötte végzett Robert Mistrík. Kivétel volt Besztercebánya, Zsolna és Trencsén megye, ugyanis ezekben a megyékben a második helyen Kotleba végzett. Čaputová a legnépszerűbb a gimnazisták és a szakközépiskolások körében, a második helyezett Kotleba lett így Mistrík a harmadik helyre szorult.

Štefan Harabin a voksok 7,6 százalékát kapta. Utána következik Maroš Šefčovič (5,62 százalék), őt követi Milan Krajniak (5,25 százalék), majd következik a sorban Bugár Béla (3,37 százalék), František Mikloško (3,11 százalék), Martin Daňo (2,86 szézalék). Kevesebb mint 2 százalékot kapott Eduard Chmelár, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník, Ivan Zuzula és Róbert Švec. Menyhárt József nem egész egy százalékkal az utolsó helyen végzett.

A szimulált elnökválasztásnak lesz második köre is március 18. és március 20. között. Itt az igaz elnökválasztás második körébe bejutott személyek közül "választhatnak" a középiskolások.

TASR/para