Középkori ezüstkincset talált egy fiatal pár a likavai vár alatt

2019. április 8. - 09:43 | Régió

Értékes ezüstkincset talált egy fiatal liptói házaspár séta közben Likavka (Likavka) község közelében, a likavai vár alatt.

Középkori ezüstkincset talált egy fiatal pár a likavai vár alatt

A pénzérmék a 15. század végéről és a 16. elejéről származnak, a kincset vaddisznók túrták ki a földből, így fedezte fel őket az éppen arra sétáló pár.

Martin Furman, a kerületi műemlékvédelmi hivatal régésze szerint a likavai vár valamelyik ostromakor rejthették el a pénzt, 1527 után.

„Ebből a korból ritkán bukkan fel ilyen lelet Szlovákiában, ezért valóban ritka kincsről van szó. Összesen 1867 ezüst dénár került elő, továbbá két garas és két arany dukát. Összsúlyuk több mint egy kilogramm” - közölte Furman.

Ennyi pénznek akkoriban is nagy értéke volt: egy napszámos 6-10 dénárt kapott, vagyis ennyi pénz akár tízhavi munka bére lehetett, a régész szerint 80 kecskét lehetett volna venni rajta akkoriban.

„Azét is rendkívüli a lelet, mert évszázadok óta érintetlen, senki nem nyúlt hozzá, a helyszínen pedig mindent dokumentálni tudtunk” – tette hozzá a régész.

A legújabb érme 1527-ből származik, a várat ebben az időben Szapolyai János birtokolta, aki harcban állt Habsburg Ferdinánddal a magyar trónért. Az osztrák császár végül 1529-ben elfoglalta Likavát, elképzelhető, hogy ekkor rejtette el valaki menekülés közben az ezüstkincset.

A pénzérmék felfedezése után a fiatal pár azonnal felhívta a rendőrséget és a műemlékvédelmi hivatalt. Martin Furman elmondta, a megtalálók mindenben a törvények szerint jártak el, ezért jogot formálhatnak a talált kincs értékének 100 százalékára. „Ennek nagyságát szakértők fogják megállapítani, de úgy tippelem, több tízezer euró ütheti a markukat” – mondta a régész.

A kincs hamarosan a rózsahegyi Liptói Múzeumba kerül, amelyet csak alig pár hete nyitottak meg.

(TASR)

Címkék: Likavkai vár