Közlekedés, oktatás, színház - Viskupič ismét felmérte a terepet és ígért Dunaszerdahelyen

2019. május 7. - 08:48 | Régió

Jozef Viskupič (OľaNO) megyeelnök hétfőn a dunaszerdahelyi járásbeli polgármesterekkel találkozott. A dunaszerdahelyi városházán megtartott egész napos míting célja az volt, hogy ilyen úton személyesen is párbeszédet folytasson a megye és a helyi önkormányzatok vezetői. Akadtak polgármesterek, akikkel például először találkozott a megyeelnök.

Közlekedés, oktatás, színház - Viskupič ismét felmérte a terepet és ígért Dunaszerdahelyen
Balról: Berényi József, Jozef Viskupič és Hájos Zoltán (Fotók: Paraméter, ill. TTSK)

Mivel a járásban több mint hatvan település található, kétfelé osztották a polgármestereket, a délelőtti időpontra besorolt közel 30 közül viszont meglehetősen kevesen, alig több mint tízen jelentek meg, és itt már beleértjük a házigazda Hájos Zoltánt (Dunaszerdahely), illetve a megyei képviselőként jelenlévő Bacsó Lászlót (Nyárasd), Polák Lászlót (Ekecs) és Fenes Ivánt (Bős) is. A második, délutáni megbeszélésen azonban már tele volt a terem.

A találkozó menete szerint Jozef Viskupič, illetve a megye megjelent alelnökei beszámoltak a kerületi önkormányzat tavalyi tevékenységéről és aktuális terveiről, eközben számos érdekfeszítő információról szerezhettünk tudomást.

Többek között arról, hogy a dunaszerdahelyi regionális színház ügyében indított pályázatra mindössze egyetlen koncepciót nyújtottak be.

„Az új színház célja, hogy a magyar kultúrát gazdagítsa Nagyszombat megyében, egyszersmind teret adjon a kulturális cserére regionális, országos, de nemzetközi szinten is” – jegyezte meg ennek kapcsán a megyeelnök.

Berényi József (MKP) megyei alelnök ugyancsak nagy kihívásnak nevezte a színházalapítás szándékát, és elmondta azt is, hogy egy Dunaszerdahelyen megvalósuló színházra a komáromi Jókai bizonyára felesleges konkurenciaként tekint, ugyanakkor úgy látja, hogy erre szükség van a kultúra színesebbé tételéhez.

Ha már a kultúránál tartunk, a tavalyi beruházások közül Viskupič kiemelte a Csallóközi Múzeumhoz tartozó dunaszerdahelyi Sárga kastély felújítását, mely több mint 37 ezer euróba került, illetve a somorjai Honismereti Múzeum rekonstrukcióját, amelynek költségei pedig meghaladták a 158 ezer eurót.

Még azonban a kulturális téma előtt került szóba a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. E téren tavaly valósult meg a Nyárasd és Alistál közti útszakasz egyik felének felújítása 1,06 millió euróból, Dunaszerdahelyen pedig a Galántai út egy szakaszának felújítása a Kauflandtól a Fő utcáig 190 ezer euróból.

Az idei tervek közt szerepel a Nyárasd és Alistál közti harmadosztályú út nyárasdi felének felújítása (1,172 millió euró), továbbá az 572-es út Lég és Csallóközcsütörtök közti szakaszának egy része, mintegy öt kilométer hosszan, Légtől a körforgalomig.

A harmadik nagyobb beruházás, amelyet Viskupič egy nappal a helyhatósági választások kampánycsendjének megkezdése előtt jelentett be Dunaszerdahelyen, a város egyik legforgalmasabb, a sikabonyi temetőnél található útkereszteződésének (Nagyabonyi út-Kertész utca-Czibók utca) körforgalommá való átépítése szintén idén valósulhat meg – erre a célra a megye 250 ezer eurót biztosít.

Közlekedés szempontjából a járás egyik nagy problémája az áthaladó teherforgalom, ami rontja az utak minőségét, de az érintett települések lakóinak életminőségét is. Ennek a helyzetnek a javítására több megoldást is lát, az egyik, hogy fizetőssé kellene tenni a teherforgalom számára az általa használt másodosztályú utakat, továbbá azt megelőzően, hogy I. osztályúvá minősítenék a Dunaszerdahely és Galánta közti 507-es utat, elkerülő utakat építeni a települések köré.

A közlekedési infrastruktúra kapcsán Berényi József elárulta, hogy a megyei útkezelő vállalat dunaszerdahelyi kirendeltségének élén változott az igazgató személye, a korábbi vezető, Ján Baďanský ugyanis nyugdíjba vonult, helyét peig a korábbi gellei polgármester, Vajas Imre vette át.

Szóba kerültek az Integrált Regionális Operációs Program (IROP) keretén belül jóváhagyott projektek, melyek 2019-ben valósulhatnak meg vagy fejeződhetnek be. Ezek közé tartozik:
- az Albár és Nyárasd közti kerékpárút második szakaszának megépítése, összesen közel 800 ezer euróból,
- a vörösmajori óvoda bővítése új, moduláris épületrészekkel, 588 ezer euróból,
- a diósförgepatonyi kerékpárút 407 ezer euróból,
- a somorjai Gazda sori óvoda átépítése 398 ezer euróból,
- a bősi szlovák ovi kapacitásbővítése céljából történő rekonstrukció 472 ezer euróból,
- idén fejeződnek be a nagyudvarnoki bicikliutakat érintő munkálatok is, melynek teljes költsége 376 ezer euró,
- megújul az úszori óvoda (271 ezer euró),
- kerékpárút és biciklitároló épül Dunaszerdahelyen (226 ezer euró),
- bővítik a felsőpatonyi ovi kapacitását (186 ezer euró),
- modernizálják a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola tantermeit (180 ezer euró),
- kerékpárút épült Szentmihályfa és Kolónia között (172 ezer euró),
- a csilizradványi alapiskola modernizálása és műszaki felszereltségének javítása (116 ezer euró).

Szociális területen is történtek beruházások, tavaly például a felbári (ablakcsere – 91 ezer euró), pozsonyeperjesi (tűzvédelmi ajtó – 36 ezer euró), nagymegyeri (szeméttároló – 35 ezer euró) és a medvei (hűtőbox – 6 ezer euró) szociális otthonokban. Az idei évre tervezett legnagyobb beruházás ezen a téren a medvei otthon új épületrészének megépítése (350 ezer euró).

Oktatásügyi területen tavaly több mint 200 ezer euróból valósult meg, idén pedig 1,556 millió euróból terveznek beruházásokat. A tavalyiak közt megemlítendő a somorjai M.R. Štefánik Gimnázium tornatermének felújítása (123 ezer euró), illetve a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium villanyvezetékei cseréjének harmadik szakasza (72 ezer euró).

Az idei évre tervezett másfélmillió eurónyi beruházásból 400 ezer Nagymegyerre megy, ahol diákszállót építenek a Kereskedelmi Akadémiához. Dunaszerdahelyen 400 ezer euróból valósul meg a Vidékfejlesztési Szakközépiskola fűtőházának rekonstrukciója (erre már tavaly is ment 9 ezer euró), valamint további 350 ezerből az uszoda modernizálása, amire Viskupič szintén ígéretet tett azon a bizonyos választások előtti mítingen.

110 ezer eurót fordítanak a Vámbéry Ármin Gimnázium homlokzata cseréjére, 50 ezret ugyanebben az iskolában a mozgássérültek számára létesítendő felvonóra, 90 ezret az építészeti szakközép ablakcseréjére, 87 ezret a műszaki szakközép szociális helyiségeinek felújítására, 50 ezret a L. Dúbrava szlovák gimi újonnan építendő tornatermét érintő projektdokumentációra, 15 ezret pedig az egészségügyi szakközép toalettjeire.

Oktatásügyi területen egyébként lezajlottak a középiskolák igazgatói posztjára kiírt pályázatok is, és hivatalos úton egyelőre meg nem erősített forrásból úgy értesültünk, hogy például a Vámbéry Ármin Gimnázium élén igazgatócsere várható (Zirig Ferencet 17 év után válthatják), ezt azonban a megyei önkormányzatnak még jóvá kell hagynia, amire a júniusi ülésén kerülhet sor. Az igazgatók új megbízatási ideje júliustól kezdődne.

(SzT)