A közlekedési minisztérium kekeckedése miatt nem használható az R7-es, állítja az építő cég

2020. május 7. - 20:23 | Belföld

Elkészült az R7-es Egyházgelle és Ketelec közti szakasza, állítja az utat építő D4R7 konzorcium, amely csütörtökön újságíróknak is megmutatta a kész pályát. A tájékoztatásukból az derült ki, hogy a közlekedési minisztérium kekeckedése akadályozza az átadást. Nem értik, hogy a közlekedési ügyi minisztérium miért akadályozza az út átadását. Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter korábban befejezetlen munkákkal indokolta  (itt és itt)az átadás csúszását. 

Michael Heerdt
Fotó: Lajos P. János

Már hetekkel ezelőtt elkészült az R7-es három szakasza, az Egyházgelle-Somorja, a Somorja Dunajská Lužná és a Dunajská Lužná-Ketelec szakasz. Az Egyházgelle és Dunajská Lužná közti szakaszon csütörtökön végighajtottunk az építő cég munkatársainak kíséretében.

Garantálják a biztonságos közlekedést

A pálya bemutatása az egyházgellei benzinkúttól indult, ahol már elkészültek a felvezetőutak és a 63-as úton kialakított körforgalom is. Az első megálló a Sárosfa melletti benzinkúton és pihenőhelyen volt, ahol Michael Heerdt, a D4R7 Construction vezérigazgatója tájékoztatta az újságírókat. „Szeretném kihasználni ezt az alkalmat, hogy bemutassuk önöknek, hogy az R7-es Egyházgelle és Ketelec közti szakasza alapvetően már elkészült, garantálni tudjuk a biztonságos közlekedést” - mondta az újságíróknak Heerdt. Szerintük ki lehetne adni az engedélyt az ideiglenes használatbavételre.

A minisztérium nem ért egyet

A cég azonban egyelőre még csak egy rövid, a Somorja és Dunajská Lužná közti szakaszra kapta meg a használatba vételi engedélyt, a Somorja és Egyházgelle valamint a Dunajská Lužná és Ketelec közti szakaszt még nem adhatnák át az autósoknak. „A fennmaradó két szakasz engedélyeztetési folyamatát április végén felfüggesztette a speciális építési hivatal - magyarázta Heerdt. - A hivatal azzal magyarázta az engedélyeztetés felfüggesztését, hogy a közlekedési minisztérium nem ért egyet a az engedélyeztetési folyamat folytatásával, mert még vannak olyan munkák, amelyeket be kell fejezni az úton.” Szerintük nincs már olyan elvégzendő munka, amely akadályozhatná a pálya átadását, és ezt meg is mutatták.

Objektív szemponból érthetetlen

Heerdt állítja, hogy már egyetlen útjelző tábla sem hiányzik a pályán, a vízelvezetés mindenhol megoldott, a töltések oldalait sem fogja elmosni az eső. Ilyen hibákat említett ugyanis a legutóbbi sajtótájékoztatóján Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedésügyi miniszter. Heerdt szerint ugyanakkor a töltésoldal esetleges eróziója különben sem befolyásolná a közlekedés biztonságát, ennek ellenére mindenhol befejezték a munkákat a töltések oldalán is. „Objektív szempontból érthetetlen, hogy miért nem kapták még meg ezek a szakaszok a használatbavételi engedélyt” – mondta Heerdt.

A miniszter nem egyeztet

A késlekedés ugyanakkor havonta milliós károkat okoz a koncessziós cégnek, folyamatos sűrű forgalmat a 63-as út mentén fekvő településeknek és közlekedési dugókat az autósoknak. Az építő cég képviselőivel a miniszter csak egyszer, egy formális találkozón egyeztetett, de akkor sem mondta el, miért nem lehet átadni a kész szakaszokat. A pályát nem nézte meg a miniszter. „Tisztelettel kérjük a közlekedési minisztériumot, hogy összhangban az engedélyezési és a szakmai gyakorlattal, hagyja jóvá az elkészült szakaszok megnyitását” - mondta Heerdt.

Természetesen kértük a közlekedési minisztérium reakcióját is, amint megérkezik, frissítjük a hírt.

Lajos P. János