A közlekedési tárca új versenypályázatot írt ki a Pozsony - Komárom vonalra

2020. július 20. - 20:12 | Belföld

A Szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium újabb versenypályázatot hirdetett a Pozsony – Komárom vasútvonalon való közlekedés biztosítására. A győztes céggel, amely a tervek szerint 2023. január 1-jén indítaná el a járatközlekedést a vonalon, tíz évre kötne szerződést az állam.

A közlekedési tárca új versenypályázatot írt ki a Pozsony - Komárom vonalra
Illusztráció (Fotó: Paraméter)

A pályázatot az Európai Bizottság szabályaival összhangban írták ki. Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedésügyi miniszter fair és átlátható versenyt ígért, melynek célja a minőségi tömegközlekedés biztosítása a legjobb áron. A versenypályázati eljárásban való részvételi kérelmeket 51 napon belül kell benyújtani.

Ivan Rudolf, a tárca szóvivője elmondta: az előző kiíráshoz képest módosították a versenypályázat feltételeit. Bővítették az elbírálási kritériumok körét, a konkrét ajánlatok benyújtására vonatkozó határidőt pedig 91 naposra növelték. A győztes pályázónak több időt fognak biztosítani a vonatközlekedés előkészítésére, valamint a járműpark modernizálására is. Ez utóbbira két éve lesz azután, hogy üzembe helyezte az új vonatokat.

A vonatközlekedést a Pozsony – Komárom vonalon jelenleg a RegioJet magán közlekedési társaság biztosítja. Utóbbinak 2020 decemberében jár le a szerződése. A közlekedési minisztérium a RegioJet mellett más jelentős közép-európai társaságokkal is tárgyal arról, hogy az átmeneti időszakban, vagyis a következő két évben indítsanak járatokat a vonalon.


TASR