"A közmédiát sem lehet elhallgattatni" - Több mint 200 újságíró tiltakozik az RTVS-nél történtek ellen!

2018. május 3. - 17:51 | Belföld

Már több mint 200 szlovákiai újságíró írta alá azt a közös nyilatkozatot, amelyben nyugtalanítónak minősítik a szlovák közmédia (RTVS) vezetésének egyes lépéseit, köztük néhány újságíró elbocsátását.

"A közmédiát sem lehet elhallgattatni" - Több mint 200 újságíró tiltakozik az RTVS-nél történtek ellen!
Fotó: TASR

A közös nyilatkozat azt követően született, hogy a több száz fős személyi állományú RTVS-nek - a szlovák rádió és televízió közös igazgatású intézményének - vezetése a napokban úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg négy külsős munkatársának szerződését, négy másik alkalmazottat - egy kulturális, egy kül- és két belpolitikai szerkesztőt - pedig elbocsát.

A nyilatkozat aláírói szerint az RTVS új vezetése célzottan elbocsát vagy zaklat és korlátoz olyan újságírókat, akik "az elmúlt években alapvető módon hozzájárultak a közvélemény közmédia iránti bizalmának megújításához".

A tiltakozók a nyilatkozatban annak a véleményüknek is hangot adtak, miszerint a szlovák közmédiában megjelentek "a cenzúra csírái", valamint arra irányuló próbálkozások is, hogy a műsorokba propaganda jellegű közlések kerüljenek bele.

A Sme a nyilatkozatot aláírók névsorát hírportálján is közzétette. A nyilatkozattal összefüggésben csütörtökön "az elbocsátások leállítására" szólított fel a Transparency International szlovákiai szervezete is. Az RTVS-ben végbement történéseket csütörtökön Andrej Kiska államfő is nyugtalanítónak minősítette.

Nyílt levélben csatlakozott a tiltakozókhoz az RTVS mintegy 40 alkalmazottja is, köztük többen a Pátria Rádióból, akik támogatásukról biztosították a hírszolgálatnál dolgozókat:

Az RTVS vezetése az üggyel kapcsolatban kiadott állásfoglalásában azt írta: a közmédiában egyetlen olyan esemény sem történt, amely miatt a közvéleménynek vagy az újságíróknak nyugtalankodniuk kellene. Rámutattak: a most lezajlottnál összehasonlíthatatlanul nagyobb méretű személycserékre került már sor a múltban az intézmény élén történt változások következtében.

Rezník kizárta, hogy az RTVS adásaiba beavatkozna a politikai hatalom

"Semmilyen politikai hatalom nem avatkozott bele, nem avatkozik bele, és nem is fog beleavatkozni a Szlovák Közszolgálati Rádió és Televízió (RTVS) adásaiba" - ezt a parlament kulturális és sajtóbizottságának ülésén közölte.

„Egyúttal hangsúlyozom, hogy amíg ezen a poszton leszek, más hatalom sem fog beleavatkozni az RTVS adásaiba” – jelentette ki Rezník, aki Bugár Béla (Híd), a parlament alelnökének és az említett bizottság tagjának a felhívására állt a bizottság elé. Rezník ezekkel a kijelentésekkel reagált az újságírók egy részének a nyilatkozatára.

„Ezt a lavinát az a tény indította el, hogy a hírszolgálat vezetősége úgy döntött, nem hosszabbítja meg négy szerkesztő szerződését” – állapította meg Rezník. Hozzátette: Az ő elődjeinek idején az RTVS több száz alkalmazottnak mondott fel, szerkesztőket is beleértve.

Marek Maďarič (Smer-SD) volt kulturális miniszter az RTVS helyzetét kritikusnak nevezte.

„Ha 60 szerkesztő ír nyilvános levelet, az nem azt jelenti, hogy a helyzet jó”

– mondta. Szerinte a kialakult helyzetért a politikusok is felelősek, mivel a jelölt választásánál többen politikai, és nem szakmai szempontok szerint döntöttek.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) a bizottság elnöke ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy Rezník 95 szavazatot kapott a parlamentben, ami nemcsak a kormánykoalíció szavazatait jelenti, hanem alkotmányos többséget is. Hozzátette: A jelenlegi helyzet kialakulása már akkor látszott, mikor Rezník megválasztása előtt a képviselők levelet kaptak a szerkesztőktől, amelyben arra kérték őket, hogy azok ne Rezníkre szavazzanak.

Bugár szerint az RTVS menedzsmentje jobban is tájékoztathatott volna azokról a dolgokról, amelyekről a sajtóban szó van. Egyúttal nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, amit a sajtóban olvas az ügyről.

„Azt gondolom, hogy bármilyen érvek is hangzanának itt el, egyeseket akkor sem érdekelnék, mert számukra már minden eldőlt” – utalt az újságírók nyilatkozatára.

Az RTVS jelenlegi vezérigazgatója, Jaroslav Rezník tavaly nyáron került az intézmény élére, korábban a szlovák közszolgálati hírügynökség, a TASR, még korábban pedig - az akkor még önálló intézményként működő - szlovák közszolgálati rádió vezérigazgatója volt. Különböző indoklásokkal már akkor sok támadás érte őt a szlovák ellenzéki pártok és a sajtó részéről, amikor még csak felmerült, hogy jelölnék a szlovák közmédia élére.

(MTI/TASR)